Alla inlägg under oktober 2016

Av Krister - 12 oktober 2016 21:45




Idag slog kilometerräknaren i bilen om till 38 000 mil. Det är inte så märkvärdigt om en bil är över tjugo år gammal, men min Kia är nu något över sex år. Jag hämtade ut den ny 2010.  Karossplåten är bugglig och repig och det har kommit en del ytrost. Avgassystemet med gummbussningar ska ses över i samband med kommande service. Det är också den bil som jag har ägt längst, och har varit dyrast i inköp och underhåll.





 



Av Krister - 12 oktober 2016 12:13




Besökre Folktandvården i förmiddags. Några mindre omfattande lagningar och så en röntgenundersökning. Fick betala 310 kronor för behandlingen, vilket jag tycker var en relativt låg kostnad. Ett nytt dolt hål upptäcktes, så jag fick en ny tid igen. Den nya tandläkaren har jobbat som tandläkare i ett halvår och är uppdaterad och noggrann. 

 

Vissa sjukdomar och kroppsliga besvär har man lättare att skriva om än andra i en blogg. Munblåsor eller Afte är en otrevlig åkomma som många drabbas av, ett virus som kommer och går och kan kännas rätt så besvärligt. Det var något som jag tog upp idag med tandläkaren. Man vet inte riktigt hur munblåsorna uppkommer, förmodligen av stress. Det finns vissa tandkrämer som lindrar, men jag tycker att kolsyrat mineralvatten har en positiv effekt på Afte.

  





Av Krister - 11 oktober 2016 17:23





I dagens nyhetsflöde kan vi läsa att forskare vill stoppa barnfetman. Sverige behöver en nationell strategi mot barnfetman, skriver åtta forskare på Dagens Nyheters debattsida. 

17 procent av landets sju- till nioåringar är överviktiga, vilket ökar risken för typ 2 diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Forskarna menar att Sverige likt flera länder nu måste samla aktörer från hela samhället och vidta åtgärder.


Man undrar ju om det verkligen går att stoppa den värlsdsomfattande fetma- och diabetesepidemin då det är livsmedels- och läkemedelsindustrins vinstintressen som styr utvecklingen. Det är oftast de socioekonomiskt svaga i samhället som nappar på lobbyisternas och reklamindustrins lockbeten. För sockerindustrin är det ivarjefall lönande att ha socker i maten. Socker kostar ungefär två, tre kronor kilot, men konsumenten betalar cirka 100 kronor kilot när det förädlas till godis.

 

Även jag som arbetarunge var fet under min uppväxt, men blev tonårsgänglig då jag kom upp i högstadiet. Det var inget konstigt med det. Tjocka barn har väl alltid funnits. Sedan fostrades man ju in i den matkulturen att man inte skulle lämna något kvar på tallriken hur mycket det än slevades upp, och den inställningen lever fortfarande kvar. Man skulle ju tänka på de svältande barnen i Biafra och ingen mat skulle gå till spillo av den anledningen.







 

Av Krister - 10 oktober 2016 19:15





Hade förlagt kameran i lägenheten vid middagstid, och det fanns ingen tid för att leta fram den. Det har gått så pass långt att jag inte vill vara utan kameran. Man kanske kan kalla det för en släng av kamraabstinens. Eftermiddagen bjöd ivarjefall på ett kanonväder med den färgsprakande kolorit som senhösten visar upp just nu. Letade motiv gjorde jag ändå av ohejdad vana. Idag blåste det så kallt att jag frös om händerna, den första känningen av att vintern som är i antågande.


Någon brittsommarvärme känner jag i varjefall inte just nu, den brukar infalla med sommarliknande temperaturer i en period som ligger nära den 7 oktober. Det blev ändå en kaffe utomhus i eftermiddags. Jag tycker att ägarna till uteserveringarna borde vänta med att ta in utemöblerna till i slutet av oktober.  





Av Krister - 10 oktober 2016 10:30





Smakar just nu en mörk choklad från  www.beschle.ch som är en handgjord schweizisk åttioåttaprocentig choklad på 50g kakan. - Criollo Venezuela Maracaibo, är gjord på utvalda criollobönor från Venezuela. 

 

Fetthalten ligger på 52g med ett totalt kolhydratinnehåll på 18g per 100g. Den innehåller inga transfetter och anses ha en robust kakaomassa med fruktiga undertoner och med långvarig eftersmak. Dessutom har den en låg bitterhet och är ett bra exempel på att en mörk choklad med högt kakaoinnehåll inte behöver smaka bittert.

 

Criollobönan anses allmänt sett vara den finaste sorten av kakaoböna. Den är känsligre för sjukdomar och ger en lägre avkastning än andra sorter och står för en mycket liten del av marknaden. Förmodligen en av de bästa och godaste chokladerna som man kan sätta i sig med gott samvete.

 

Inhandlades i Täby köpcentrum i en delikatessbutik för en vecka sedan för 55 kronor kakan.






     







Av Krister - 9 oktober 2016 22:00



Så här såg det ut på Arlanda, terminal 5 under morgonen då jag lämnade av en kvinna i min bekantskapskrets som skulle ta flyget hem till Iran via Turkiet. Hoppade över maten under förmiddagen för att hinna i tid.  

 

Kom några minuter sen in i söndagens gudstjänst. Temat på Tacksägelsedagen var lovsång. Jag hade önskat att det hade varit lite mer av den lovsångsatmosfär som man får uppleva i S:ta Clara kyrka med drag av pingstväckelse i gudstjänsten, men det känns fritt i den församling som jag besöker också. Det är viktigt med gemenskapen efteråt vid fikat.  

 

Jag anser att den andliga hälsan är minst lika viktig som kost och motion för att leva ett bra och sunt liv. 



   



Av Krister - 8 oktober 2016 22:30







Idag var det vinterjacka och mössa som gällde. Det blåste kallt och displayen i bilen visade på åtta plusgrader. Inget väder för en fika utomhus.

Pratade med en person som hade hittat en selma i vinterjackan kvarglömd i fickan från förra säsongen. Den är värdelös om man inte löser in den på Riksbanken. Problemet ligger i att Riksbanken tar ut en administrationsavgift på 100 kronor, och löser in sedlar endast om det totala värdet är mer än 100 kronor, oavsett summa däröver. - Men det krävs en motprestation för att lösa in sedlarna. Se här:


  • Det första alternativet. Genom att använda Riksbankens webbformulär där man fyller i uppgifterna direkt på webben och därefter skickar sedlarna till Riksbanken. För att använda webbformuläret behöver man ha ett BankID eller ett mobilt BankID.
  • Det andra alternativet. Fylla i Riksbankens blankett och skicka den tillsammans med sedlarna till Riksbanken.

 

I slutet av augusti saknades 36 miljoner tjugokronorssedlar, sammanlagt värda 720 miljoner kronor, 5,2 miljoner gamla femtiolappar med ett sammanlagt värde av 260 miljoner kronor, samt 337 000 gamla tusenlappar totalt värda 337 miljoner kronor.  -

I det här läget gick tjugokronorssedeln ut med de brännbara soporna. Sedan kan man fundera över om det är värt att lösa in de gamla sedlarna när det rör sig om mindre belopp. 


Några bilder från besöket i det kungliga Ulriksdal idag. En lagom tillströmning av gäster, ingen trängsel och gott om sittplatser. Äppel- och toscakaka med vaniljsås och en latte till mitt bordsällskap. Vispgrädde med kanel i kaffet för egen del. 








         





Av Krister - 7 oktober 2016 22:45


Eftersom de främre lågprofilsdäcken ser halvplatta ut vare sig det är normalt ringtryck i dem eller inte, gjorde jag en koll i eftermiddags för säkerhets skull. Det visade att det var normalt med luft i dem, 2,2 bar.  - Vänster bakdäck läcker däremot lite luft och låg på 1,7 bar och fyllde på upp till 2,2. Sist jag fyllde på var väl för några månader sedan nu. Bakdäcken är ett par Bridgestone Potenza Adrenalin RE002 med "91W" i beteckningen, alltså ett högfartsdäck som klarar 270 km/h. Fick dem pålagda för två år sedan i slutet av oktober 2014.

 

Det var de enda av Bridgestone sommardäck som fanns kvar i lagret. Jag kör enbart på Bridgestone, det har bara blivit så.  Det blir nya vinterdäck som ska läggas på om någon månad.

 

Jag gillar däckmönstret och har därför låtit dem sitta på bakaxeln där de är mer synliga. Annars växlar man däcken efter någon säsong eftersom framdäcken sliter mer än de på bakaxeln på en framhjulsdriven bil. -  Bild från oktober 2014.

 


 





Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards