Alla inlägg under september 2017

Av Krister - 24 september 2017 21:08

 

 

Det är inte så mycket av försvarsmaktövningen Aurora 17 som jag har blivit påmind om ute på vägarna. Jag trodde att det skulle bli mer märkbart. I lördags var det ett antal militära motorcyklar i Sollentuna och i Sundbyberg såg jag den kamoflerade pic-upen uppställd idag, och jag har inte hamnat i någon kö av den orsaken heller. Nu är det väl några dagar kvar än så man vet inte. Under dagen har fordonskolonner färdats från Arlandaområdet i norr till Södertäljeområdet i syd.

 


 









Av Krister - 23 september 2017 19:43

 

 

Läste i dagens nyhetsflöde om att digitala kvitton är på gång i handeln och papperskvitton kan snart bli ett minne blott. Jag utsattes för betalningssättet vid flera tillfällen för ett tag sedan. Man måste uppge sitt namn, person- och telefonnummer och e-mejladress för att få kvittot överfört elektroniskt. Det är inte så roligt att avslöja sin identitet när man har en kö bakom sig. Sedan ska det printas ut hemma. Alltså ett merjobb för kunden och som gör kaffet ännu dyrare att konsumera.

 

Det roliga var att jag frågade i kassan om jag kunde få summan utskrivet på ett kvittensblock, men personalen visste inte hur det gick till. Jag vände och gick ut.

 

Det var väl inte alltid bättre förr, men kvittot från restaurangbesöken var så mycket trevligare att få och bleknade inte som dagens kvitton.



 





 

 

 

Av Krister - 22 september 2017 12:43

 

 

Gjorde gympasset nu under förmiddagen med crosstrainer, cykel och latsdrag. Det har varit svårt att få tid för träningen. Vikten låg på 81,5 kilo vilket är lite för mycket och visar på hur lätt det är att trilla dit om man inte är uppmärksam över kosthållning och motion. Däremot låg blodsockret bra till med 5,5 mmol/L nu under morgonen, fastande.


 

Igår kväll blev det sällskapsätande trots att jag inte kände någon hunger, snarare tvärt om. 

 

 

 

 

Av Krister - 21 september 2017 16:33

 

 

Förde på tal vid kyrkkaffet i förmiddags om församlingstillväxt med två av församlingsprästerna. Idag var det till största delen anställda som deltog i mässan. Den koptisk-ortodoxa kyrkan vill använda kyrkorummet under lördagarna framöver i brist på samlingslokal. Det befrämjar ekumeniken och tillför mer liv och rörelse i lokalerna.

 

Numera ses Svenska kyrkan som en frikyrka som de flesta andra samfund och då, tycker i varje fall jag, att det borde finnas mer frihet i mötesformerna. Klara kyrka har kommit långt i det sammanhanget. Man behöver inte utesluta någon gudstjänstform för det.  

www.oasrorelsen.se  är ett exempel på en väckelse inom Svenska kyrkan med öppenhet för karismatiska möten, lovprisning och bön. Det borde också finnas en öppenhet att få välja mellan barndop och det baptistiska vuxendopet om så skulle önskas inom Svenska kyrkan.

 

Söndagsskola och konfirmandundervisning med tonvikt på överlåtelse, tro och bibelundervisning, är också viktigt för att lägga en grund för framtiden då det gäller livsåskådning. Sedan har man på sina håll inte sett betydelsen av ungdomsverksamhet i församlingarna. 

 

 

 

Av Krister - 20 september 2017 15:50

 

 

Den ena dubbelpoliga glödknoppen i bilens bak- och bromsljusljus slocknade idag, i varjefall var det en person som påtalade det för mig nu under förmiddagen. Lampan kanske hade gått tidigare i veckan. Tanken var från början att jag skulle byta samtliga glödlampor på båda sidor, alltså förutom broms- och bakljuset även blinkerslampan och backljuset. Sedan är det en fråga om jag ville göra det själv eller att låta verkstaden göra det.

 

I katalogen över bilmodeller och glödlampor som finns tillgänglig i butiken på OKQ8 saknades lamptypen för backlampan i förteckningen och någon enpolig glödlampa för blinkersen fanns inte heller. Det skulle fungera med tvåpolig ändå sa personalen, men jag tvekar.  Jag köpte fyra tvåpoliga glödlampor om två i varje förpackning, men bytte bara bak- och bromsljusen på bägge sidorna, lät det andra vara.

 

Om det nu har tagit sju år och 42 tusen mil för baklampan att brinna ut, håller väl förmodligen back- och blinkerslamporna bilens livstid ut.  På en Kia Soul ska plaststycket skruvas loss som sitter fast med tre stjärnskruvar bakom bakluckan då man ska byta ut glödlamporna. Därmed skyddas skruvana från salt och annat.

 


         








Av Krister - 19 september 2017 08:24




Det finns två mörka chokladsorter i handeln som jag brukar köpa ofta, Lindt Excellenc 90% och Vivani Panama 92% kakao. Vivani är en tysk choklad från familjeföretaget Ludwig Weinrich och marknadsförs av dotterbolaget EcoFinia GmbH. www.vivani.de  Chokladen kan var svårare att hitta i lågpriskedjornas butiksortiment. På Ica Maxi i det vanliga sortimentet, men på Coop har chokladsorten hamnat på den ekologiska hyllan, och finns oftast kvar. Sist fanns inte Vivani Panama i hyllorna på Ica där jag handlar. Lindt 90% fanns inte i hyllan på Coop. Ju högre kakaohalt i chokladen ju tunnare och lättare tycks kakorna väga. Vivani Panama väger 80 gram och är tunnare än Lindt 90% som väger 100g kakan. Man får lite mer för pengarna.


Det är inte så stor skillnad i smaken mellan sorterna. Något bittra men en del sötma och lite eftersmak. Vivani Panama 92% innehåller kokospalmsocker och mer fett, 59,4 gram. Kolhydrat- och sockerinnehållet är viktigt. 13,1 gram per 100 gram, varav sockerarter 7,0 g. Rätt lite som åtskiljer sorterna emellan.




     




Av Krister - 18 september 2017 22:18




Det sägs att man, enligt talesättet, inte kan omvända en redan frälst. Det händer att jag går in på en sida där den kvinnliga bloggaren i mitt tycke helt okritiskt hyllar vegankost som om det inte skulle finnas några brister med att äta den. Att kostbehandla typ 2 diabetes med vegetariskt fungerar dåligt. Vegankost innehåller mycket kolhydrater som ombildas till socker i kroppen. Det rör sig ofta om långsamma kolhydrater i exempelvis baljväxter som inte höjer blodsockret så fort, men omvandlas ändå till socker. Det intressanta var att vegokvinnans man som också var vegetarian, har som jag typ 2 diabetes. Han behandlade sjukdomen med Metformin som kan ge biverkningar, vilket hon förnekade. LCHF är det bästa sättet att reversera diabetes genom att kostbehandla den och undvika mediciner.

 

 

 

 

 

 

Av Krister - 17 september 2017 18:16




Röstade i församlingshemmet nu i halvtretiden. Socialdemokraterna. Egentligen tycker jag att partpolitik inte borde få förekomma inom kyrkans väggar. Men ändå finns det en tyst överenskommelse om att man inte gärna pratar partipolitik vid kyrkkaffet annat än om kyrkovalet som företeelse.  

Göran Greiders intryck är att "hela kyrkligheten har börjat dra åt vänster" skriver han i sin ledare här:

www.etc.se/ledare/gud-ar-pa-vag-att-bli-vansteraktivist   


Så gör han också uttalanden på twitter som att "Jesus var vänstervriden", "Gud var från början rätt mycket höger, men har med tiden blivt mer vänster" och "Gud är på väg att bli vänsteraktivist".  

Det finns frikyrkor som har en marknadsliberal framtoning också och som framhåller det kapitalistiska samhället med engagemang för företagande och anordnar frukostar för företagare.

Jag tycker att man ska vara försiktig med att politisera Jesus Kristus och plocka politiska poänger från evangeliet för att försöka rättfärdiggöra den partipolitiska inriktningen.

Personligen vill jag verka för fler diakoner i min församling.

 

Påminde en vän om att det var kyrkoval idag via sms, men fick meddelandet att han inte visste vilket parti som han skulle lägga rösten på, men ändrade sig dock och beslutade sig att gå och rösta innan lokalen stängde vid åtta. Jag var med och visade hur det gick till med valsedlarna. Det har varit långa köer för att få lägga sin röst, vilket jag upplever som ett uppvaknande för kyrkans värdeskapande uppgift i samhället.

 

 








Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< September 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards