Alla inlägg under januari 2018

Av Krister - 13 januari 2018 15:47

Kärt barn får många namn, lyder talesättet. Dagens minisemla har fått namnet "Semmelkyss" och intogs i Sollentuna galleria i förmiddags. Gräddbullen smakade som man kan förvänta sig av en äkta semla.

Ikväll firas det traditionsenliga Knutmasso i de Uppländska bruksorterna Gimo, Österbybruk och Östhammar, där det annordas karnevaltåg på bruksgatorna med masker och annan utstyrsel med anknytning till det som har hänt under det gångna året. Det bästa bidraget röstas sedan fram av en enad juru. Jag har besökt evenemangen ett antal gånger genom åren och har frusit rejält vissa år.

Det hörde tidigare till traditionen på landsbygden att på Tjugondedag Knut gick sjungande stjärngossar rund bland gårdarna som symboliserande de enligt bibeltraditonen, tre vise männens vandring mot Betlehem. Om man ska vara petig så är det helt felaktigt att placera stjärngossarna hos Lucia.

Det är ju julgransplundring idag också då granen ska kläs av och kastas ut. För oss ungar var det något extra då julgranskonfekten skulle ätas upp som oftast bestod av gräddkola.


   

Av Krister - 12 januari 2018 20:38Fick äntligen ut en ny reservnyckel till Kian med omkodning på verkstaden i förmiddags. Det tog ungefär en kvart att omprogrammera nyckeln ute på parkeringsplatsen under tiden jag väntade. Självrisken låg på 750 kronor. Tidigare nyckel gick sönder i delar där själva ämnet lossnade från dosan efter trettio tusen körda mil. Jag tycker ju att metalldelarna i en fjärrkontroll borde hålla bättre än så här, men det är förmodligen vanligare med borttappade bilnycklar. Det räcker med att man har nyckeln i samma hand som avfallspåsen som far med ner i sopnedkastet när man släpper påsen. Man ska egentligen inte ha en nyckel i handen alls när man uträttar något, särskilt inte när det är mörkt ute.


Kian är unik i det avseendet att jag kört bilen över fyrtiotre tusen mil och fick en kommentar idag också om det. Senast var det besiktningsmannen på bilprovningen som inte hade kontrollerat någon tidigara Kia som gått så långt. 

 


Av Krister - 11 januari 2018 22:07

Nu förtiden kan tydligen en semla innehålla något helt annat än vad man förväntar sig av en sådan skapelse. På 7-eleven ikväll gick en sockrad vaniljmunk försedd med lock och spritsad grädde också under benämningen semla fastän innehåll och smak inte alls överensstämde med den traditionella hetväggen. För mig är det ju knepigt eftersom jag försöker undvika socker i större mängder. Minisemlorna hade gått åt och jag får vara mer uppmärksam över utbudet framöver som påstås vara men inte är.Av Krister - 10 januari 2018 22:30Träningsväskan står färdigpackad i hallen inför det sena träningspasset, men kände mig för trött att ta mig ut ikväll. Det har varit en riktig vacker dag med nedåt fem minusgrader. Just nu i skrivande stund är det -2° C ute vid Arlanda och 95 procent luftfuktighet. Vind 2 m/s. Brukar känna av kroppsbrännan vid hög luftfuktighet och det i samband med kyla och blåst. Det är något jag får leva med särskilt så här års och har med överkänslighet för drag att göra.


Köpte sterila våtservetter för rengöring av ögonlocken som behandlar Blefariten. Apoteket Kronan erbjuder 20 procent i rabatt på Bulldog Shower Gel med en en rätt stark mentoldoft som jag gillar. Bilder från idag.   Av Krister - 9 januari 2018 10:19

 

 

Besökte Fyrishovsbadet i Uppsala igår kväll med några vänner varav en tonåring och ett barn i förskoleåldern. Kommunen har renoverat lokalerna sedan jag var där sist så det kändes riktigt fräscht. När det är barn med i bilden får man räkna med att vistelsen blir avsevärt längre än de knappa två timmar som jag brukar uppehålla mig i simhallarna. Nu stängde badet halvtio annars hade det väl tagit några timmar till. Det är ju inget billigt nöje direkt med bilresa, parkering- och entrébiljett och kanske något att förtära, men Fyrishovsbadet besöker man inte så särskilt ofta. Det blir ju de lokala simhallarna i närheten som gäller.

Julen dröjer sig kvar ännu ett tag till utanför den pampiga upplysta enrén. Den trettonde januari eller Tjugondedag Knut är det datum som jag håller mig till.

      


Av Krister - 8 januari 2018 13:13Fick en 4-hjulsmätning, toe fram och bak, gjord i förmiddags på den däckverkstad norr om Uppsala som jag är kund hos sedan i början av tvåtusentalet. Två nya dubbfria vinterdäck lades på, Bridgestone Blizzak 205/55-16  som har fått ett nytt mönster. Det var först igår kväll som jag lade märke till att vänster framhjul hade slitit snett. Lufttrycket ska ligga på 2,6 runt om sa mekanikern, men det tycker jag låter lite väl mycket.  Ringde upp nu på morgonen, så det gick ju smidigt den här gången.

Den stora skillnaden är ljudnivån som blir hörbart lägre med nya däck och det känns också i styrningen som går lättare.


Jag har också hört att man ska byta stötdämpare efter tjugo tusen mil, men det stämmer inte det heller då jag frågade om det var aktuellt att byta ut dem. 3 250 löd slutsumman på den här gången.

     Av Krister - 7 januari 2018 19:12

Den sjunde januari är den dag då den kristna ortodoxa kyrkan firar juldag efter den julianska kalendern. "Melkam Genna" är ett sätt att uttrycka God Jul på amarinja som talas allmänt i Etiopien. Eftersom min vänkrets består även av etiopier fanns det anledning att fira högtiden idag, men inte så storslaget då det styrs av arbertstiderna. Det har hänt att jag deltagit i en julmässa något år som pågick under en natt mot tidig morgon. Köpte tulpaner i Vällingby inför besöket.

 

Det har varit klart och kallt idag med nedåt sex minusgrader på morgonen, låsmekaniken i bakluckan hade frusit så det tog ett tag innan luckan gick att öppna.


 

Av Krister - 6 januari 2018 21:48

Det är ju Trettondedag Jul och därmed röd dag och räknas som söndag. Det krånglade till det när jag ställde ifrån mig bilen på Valhallavägen i eftermiddags. Inte något av betalkorten fungerade i automaten, ringde upp och felanmälde, men fick då veta att det är röd dag och därmed avgiftfritt. Normalt sett brukar man få ett kvitto oavsett och där det går att utläsa på displayen om det är avgiftfritt eller inte och nästkommande vardag när avgift gäller.

Östermalm är ett riktig blåshål. Det ligger öppet ned mot Mälaren och man blir igenomfrusen på nolltid. De två minusgraderna kändes som tolv vilket förmodligen beror på luftfuktigheten.


Annars har jag luftat höger framhjul några gånger idag för att försäkra mig om att det reparerade däcket håller tätt, men helt säker är jag ännu inte. Men det ser torrt ut under bilen från tidigare läckage från packboxen.

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se