Alla inlägg under januari 2018

Av Krister - 5 januari 2018 21:05

 

 

Den hyrbil som fanns inne till lägsta kostnad var en Renault Clio TCe på OKQ8 i samband med verkstadsbesöket nu i veckan. Totalt blev hyrtiden fyra dygn. Annars hade valet blivit den minsta modellen av Peugot 108 som jag hyrde tidigare i början av december. Slutnotan hamnade på 479 kronor för ett dygn utöver den tid som inte ingick i försäkringsbolagets åtagande.


Vad jag kan se hyrde jag en Renault Clio Kombi i tre dygn och en Megane Kombidiesel i ett dygn i april 2016. Då var det bromsoket på höger bakhjul som måste bytas på Kian, bromsskivan gick varm. Trots att jag påpekade att det var fel på bromsoket ville inte mekanikern först byta det annat än bromsbeläggen, men problemet kvarstod så jag fick återvända och fick det andra åtgärdat några dagar senare, det är inte lätt med motstridiga mekaniker.


Clion är en trevlig bil med många småfinesser som start- och stoppknapp och är försedd med en bred nyckelbricka, keycard, som skjuts in i panelen. Och så däcktryckskontroll där varningslampan lyste konstant i den första Clion i samband med byte till sommarhjul, sensorerna hade inte aktiverats eller kodats om.

 

Sedan är det ju start- och stoppteknik, motorn

stannar automatiskt vid tomgång. Först gången jag kom i kontakt med tekniken var i en Volvo C30. I min generation tänker man driftstörning när motorn lägger av innan man vänjer sig vid tekniken och kan slappna av. Motorn på knappa en liter, ligger på blygsamma 90 hästkrafter. Jag undrar över hur länge en så liten motor håller i längden för att inte tala om elektroniken.

 


            


 








Av Krister - 5 januari 2018 08:46

 

 

Sov över tvättiden igår morse, fanns en lucka nu på morgonen så jag får det uträttat den här veckan också. Det som händer kring mig påverkar sömnen negativt. Just nu läser vi om en så kallad bombcyklon som slår till mot den Nordamerikanska östkusten med full styrka. Är det inte omfattande bränder och torka som drabbar kontinenten så är det översvämningar, extremkyla och snökaos. Och så detta märkliga valsystem där presidenten inte väljs av medborgarna utan av folkvalda elektorer som i sin tur väljer president. För att inte tala om den utbredda fetma- och diabetespandemin och samtidigt paradoxalt nog dras vi till detta överkommersiella och otrygga samhälle. Det är klart att vi ska resa dit, vi vill se kontrasterna.


Så är det dags med säsongens minisemlor på 7-eleven som är lagom små att sätta i sig till kaffet utan att det höjer blodsockret för mycket. Man vill ju inte lämna över halva gräddbullen oäten. Gjorde ett uppehåll söder om Arlanda i går kväll.  

 

 


 







Av Krister - 4 januari 2018 17:25

 

 

När jag hade hämtat Kian från verkstaden kände jag att styrningen kändes ovanligt tung mot vad den annars brukar göra och framvagnen drog kraftigt åt höger på hemvägen. Stark vind och ojämnheter i vägbanan kan ju göra sitt, men nu var det faktiskt höger framhjul som var nästan platt. Luftade hjulet på OKQ8 och funderade över hur jag skulle lösa problemet så smidigt som möjligt. Chansade på OKQ8-verkstaden som lagade punkteringen omgående för en tvåhundring, halvtimmen innan verkstaden stängde för dagen.


Jag brukar ha en flaska "Flat tyre fix" i skuffen, eller "luft på burk" som man kanske säger fortfarande. Man trycker in ett tätande skum genom luftventilen på däcket, men det behövde jag inte göra nu. 

 

I bild kan man se något som ser ut som takskruv som fastnat i framhjulet. 

 



   




 









Av Krister - 4 januari 2018 12:39

 

 

Trots att jag hade avbokat tiden för omkodning i samband med en ny reservnyckel till bilen via växeln på Hedins Bil i Akalla, fick jag ett sms-meddelande om en ny inställelsetid nu i januari. Och så uppmanades jag åter igen att inställa mig klockan sju på morgonen för att verkstaden skulle få en hel arbetsdag på sig att göra jobbet, men som tar som högst tjugo minuter i arbetstid att utföra och det medans kunden väntar.

 

Kontaktade växeln åter igen och fick prata med

någon av personalen på verkstaden på andra försöket som hade beställt hem delar. Eftersom Kiaverkstaden i Akalla inte meddelar sig låter jag jobbet utföras av en annan märkesverkstad. De skulle höra av sig.


Just nu väntar jag på besked från verkstaden som ska byta den läckade packboxen, det kallas visst för backjobb när något måste göras om och går på garantin. Och så är det ju hyrbilen som jag ska återlämna idag.




Av Krister - 3 januari 2018 21:39

 

 

Var ut till det för säsongen vinterslumrande Vaxholm i eftermiddags. Skylten vid kajen som pekar mot T-banan är kul. Här är det annars buss- och skärgårdstrafik med båt som gäller för kollektivt resande.


     








Av Krister - 3 januari 2018 08:15

 

 

Åter igen blir vi påminda om att det går trögt på bostadsrättsmarknaden. I Stockholms län handlar det om en kraftig ökning på 75 procent osålda bostadsrätter i december. Bakom trögheten finns ett ökat utbud av nya bostäder, men också bland annat det faktum att prisraset under hösten gjort säljare och köpare nervösa.

 

Det finns förstås andra faktorer som sällan nämns, marknaden är mättad på bostadsrätter för höginkomsttagare, det handlar ju ändå i slutänden om köpkraft. Det finns bedömare som menar att psykologi och politiska åtgärder mot skuldsättning är bovar i dramat.


Få pratar om spekulanterna och den nedbrytande kraft den utgjort på bostadsmarknaden. Företrädare för byggbolag menade för ett par år sedan att tio till tjugo procent av alla köpare i nyproduktion i Stockholm var spekulanter, men det har talats om betydligt högre andelar än så i många projekt. 


www.etc.se/inrikes/spekulanterna-som-kraschade-bostadsfesten

 

 

 

Av Krister - 2 januari 2018 23:44

 

 

Fastevärdet på blodsockret i morse låg på 5,4 mmol/L. Riktigt bra. Julmaten trodde jag skulle påverka kroppsvikten mer än vad den har gjort. 79,6 kilo visade vågen nu ikväll efter träningspasset med crosstrainer, cykel, latsdrag och roddmaskin.  Det blir sällan någon ordning på träningen under storhelger då det är särskilda tränings- och badtider som gäller. Det känns bra att komna igång igen. 

 

 

Av Krister - 2 januari 2018 10:33

 

 

Förra årets sista och årets första dag börjar med hyrbil igen. Upptäckte för några dagar sedan ett litet läckage under motorn och har med en otät packning att göra. Det mesta brukar gå bra med hyrbilsförsäkringen, men får bara nyttjas som högst tre gånger under en avtalsperiod, så nu har jag en sista möjlighet kvar om det skulle hända något längsmed vägen. Nu slapp jag ta bilbärgning, ställde bilen utanför verkstaden.

 

Det som oroar mig mer är väl att jag glömde stänga vänster bakdörr på Kian som stod öppen nyårskvällen utanför verkstaden. Anledningen var att det var så mörkt att jag inte såg att dörren var öppen, men det mesta låg kvar i bilen. Upptäckte det lyckligtvis när jag skulle göra en extra koll nyårsaftonen.


I övrigt har jag haft förhållandevis låga miltal under 2017 sett till tidigare år som visade på dryga 4 500 mil under året. Det innebär också lägre återbäring då avdragen för arbetsresor har minskat genom åren. Det blir mellan två och tre oljebyten pår år räknat i tvåtusenmilaintervall.



   









Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Januari 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Skapa flashcards