Alla inlägg under mars 2018

Av Krister - 13 mars 2018 17:55


Nu ikväll firas den persiska Eldfesten i Kungsträdgården mellan kl.18.00-21.00 Eftersom väderleken ser ut som den gör med regnblandad snö, skulle mina iranska vänner stanna hemma och se tevesändningen istället.

Jag var ivarje fall med in till Husby centrum för inköp av konfektyr på det persiska konditoriet Yas Konditori & Bageri. Kaffet smakade som kokkaffe ungefär. Man känner sig lite som en udda fågel i den här miljön och funderar över hur förortsområden har tillåtits bli så främmande.



     





Av Krister - 12 mars 2018 18:39



Stannade till en kort stund på Åbergs museum i Bålsta i eftermiddags mest för att se om det har hänt något sedan sist jag var där, men köpte inget, och kaffe dricker jag rätt mycket av ändå under dagarna. Gästerna i restaurangen bestod till den största delen av daglediga äldre damer, en buss stod parkerad utanför byggnaden med väntande chaufför.


Köpte två vita skjortor på H&M som kostade 149 kronor per skjorta. Man kan undra hur mycket en textilarbetare i Bangladesh har i timlön med ett sådant pris. Jag tänkte köpa på mig några till så jag kan skicka upp fler samtidigt till tvätteriet. Skaffade en mörkblå fleecejacka på Stadium nedsatt till en hundralapp. Hållbarheten är väl inte den bästa då det gäller fleece.

 

Sedan Stadiumbutiken började ta betalt för plastkassarna har användandet minskat med hälften. I miljöhänseende är det ju förstås en vinst. Det beror på vilket typ av plagg man köper, och sedan gäller det att komma ihåg att man ska ta en kasse med sig in i butiken.





   





Av Krister - 11 mars 2018 22:46


Karlavagnen i P4 ställde frågan "Vad är det bästa med din ålder?" i fredagens program där lyssnarna fick dela med sig av sina tankar och erfarenheter om just det här med att åldras. Även om vi från politiskt håll förväntas jobba allt längre upp i åldrarna, möts vi av en annan verklighet i förvärvslivet.

 

När Ica Maxi i Arlanda stad stängdes och den nya Icabutiken i centrum öppnades, var det endast ett fåtal av den äldre och erfarna personalen som fick behålla sina arbeten. Butikschefen mitt i livet, hade däremot en passande åldersprofil för verksamheten. 


Ålder är i varje fall som jag ser det, något relativt där man får göra åtskillnad på den kronologiska åldern och den faktiska fysiska. En kroniskt sjuk tjugoåring kan säkert känna sig äldre än en vital och i övrigt frisk sjuttioåring.

 

Om man måste ta ett tidigt ansvar för sin familj åldras vi förmodligen också fortare liksom hårt kroppsarbete. Det är klart att man orkar väl inte lika mycket nu som då man var yngre. Rent tankemässigt försöker jag väl ändå hålla mig kvar i trettioårsåldern, samtidigt som det svikande närminnet väcker irritation, särskilt benämningar med stigande ålder.

 

Sedan finns det ju förstås genetiska faktorer som spelar roll, liksom socioekonomisk bakrund och utbildningsnivå. Det har också med livsstilen att göra, hur vi klär oss och sköter vår fysiska och mentala hälsa.


 


















Av Krister - 10 mars 2018 17:21



Det starka solskenet och den bländvita snön triggar igång nysreflexerna, förmiddagens besök i Sigtuna stad utgjorde inget undantag. Den intensiva marssolen kan man inte ta miste på trots att det råder full vinter just nu med de rejäla snömängder som fallit. Det är inspirerande att se aktiva människor ute på tur. Promenad eller försedda med stavar och långfärdsskidskor. Jag nöjde mig med förmiddagskaffet och ett simpass nu ikväll. Det var lugnt i simhallen, vilket förmodligen berodde på mellofinalen.




     


      







Av Krister - 9 mars 2018 08:21

 

 

Det har varit tyst kring det iranska passagerarplanet som av okänd anledning störtade i Dena-områrdet i Zarosbergen den 18 februari. "Tjänstemän hoppas hitta flygplanets svarta lådor för att försöka utröna exakt vad som låg bakom den svåra olyckan", löd den senaste rapporteringen. Ursprungligen uppgavs det att 66 personer fanns ombord, men siffran skrevs förmodligen ned till 65 som dödades. En grekisk seismolog missade planet från Teheran till Yasuj.

 

Ska man nöja sig med att orsaken till olyckan var flygplansflottans dåliga skick efter decennier av sanktioner?

Enligt en iranier som jag pratade med var det en bombexplosion. Målet för attentatet skulle ha varit fyra miljöaktivister som fanns med ombord. En av de svarta lådorna som hittats bekräftar att det rörde sig om en bomb som briserat i planet.


www.expressen.se/nyheter/fler-vrakdelar-hittade-efter-dodliga-flygkraschen-i-iran/ 






Av Krister - 8 mars 2018 15:58



Det var ett tag sedan jag var in och tappade blod sist på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Har gått in och kikat på blodlagret för min blodgrupp AB+ och kan konstatera att stapeln ser välfylld ut. Däremot råder det brist på min blodgrupp i Stockholms län. Blodcentraler finns i Skanstull, Hötorget och på Odenplan. Man åker inte särskilt in till stan för att tappa blod.

 

Vad jag minns fanns det även en blodtapp på Danderyds sjukhus, men har ersatts med bussar som man ska försöka hålla reda på. Det är väl den moderatledda landstinget i Stockholms län som snålar in med försämrad tillgänglighet i förorterna.

 

På webbsidan  https://geblod.nu  står det att blodgivarna i länet blir färre, fler behövs för fortsatt säker sjukvård. Då får nog landstingets politiker se till att vi får fler permanenta tappställen framledes. Utanför tullarna.






Av Krister - 7 mars 2018 08:34




Besökte Kronans Droghandel igår för att hämta min blodtryckssänkande medicin. Företaget Kronans Apotek drev faktiskt verksamheten under den benämningen mellan åren 2009-2013. Varumärket för Enalapril, KRKA, fanns inte i lager, nu som tidigare, men levererades inom ett dygn. 

I varjefall fick jag mig ett gott skratt när jag skulle betala, en personal hade glömt dra ur sitt privata bankkort ur kortläsaren. Jag reflekterade inte över det förrän efter det andra försöket att knappa in min kod då jag såg att jag hade två bankkort i handen. 

Jag chansar i regel inte i det tredje och sista försöket när inte koderna fungerar i kortläsaren, vilket hade ställt till det för tjejen som hade fått beställa ett nytt bankkort om jag hade försökt en tredje gång.


Bytte höger glödlampa i regskyltbelysningen igår kväll. Plastfliken som håller plastdosan på plats över regskylten gick av, så det blir väl att jag får köpa en ny lampdosa. Senast båda glödlamporna byttes var den 16 februari förra året, så livslängden ligger väl på något över ett år. Jag lämnade in bilen på verkstad för att inte plasten skulle gå sönder i kylan. Det skulle jag förstås ha gjort nu också. Verkstaden tog en hundralapp för jobbet.




 



Av Krister - 6 mars 2018 15:25

Lite motvilligt tog jag mig upp ur sängen i morse och tvättiden. Kände av gårdagens sena träningspass som yttrade sig i rätt behagliga muskelanspänningar utan att för den skull göra ont i kroppen. Det ska strama lite efteråt. Jag ligger fortfarande något kilo över åttiostrecket.


Idagens Metro läser vi om att vi svenskar hittar vår musikinspiration från radion snarare än streamingtjänster. Hela 52 procent lyssnade på radio. Det framgår enligt en ny undersökning av Yougov på uppdrag av Metro där 1521 personer deltog.

Public servicekanalerna har en större variation på musik än reklamfinansierade kanaler, är min erfarenhet. De privata kanalerna kan tyckas rätt enahanda och tjatiga med samma melodier som spelas upp i varje sändning, för att inte nämna de återkommande reklambudskapen.

Jag sällar mig till de 19 procent som tar till mig ny musik via Youtube. Endast 5 procent söker inspiration via bloggtips.


 







Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards