Alla inlägg under maj 2018

Av Krister - 25 maj 2018 06:16




På den plats som nuvarade Willy:s lokaler i Häggvik finns, ska med flera andra byggnader i området jämnas med marken. Skoporna ska ge ljus och rum åt Norra länken, den nya förbifarten som ska avlasta vägtrafiken genom Stockholm framöver. Idag fredag, är det alltså den sista dagen innan Willy:s stänger ner för gott i Häggvik. Hörde något om att butikskedjan ska öppna om några år framöver igen i samma område. Arkitektoniskt tillför inte den här typen av kommersiella köplador några värden. De ser likadana ut överallt.


Skokloster är Sveriges första turistmål. Igår var turistinformationen stängd på grund av personalutbildning, macken har öppet åretom som de brukar. Wärdshuset hade gäster, jag saknar motormuseet som var inhyst i samma lokaler, men som lades ner 2008 om jag minns rätt. 


På de bilder med utsikt från slottet jag laddat ner syns landhöjningen, vattennivån har legat högre än den gör i våra dagar. Slottet öppnar vardagar från den första juni. Det är visningar under helgerna och då är kafét öppet också liksom kyrkan. Den gula Sjövillan i bild har ursprungligen varit en telegrafstation, numera kafé som Svenska kyrkan sköter över semestersäsongen. Huset var försett med punchverandor och ett uppskattat utflyktsmål för sociteten som kom med ångbåt ut till Skokloster när det förra seklet var ungt.





               







Av Krister - 24 maj 2018 00:43

 



Har studerat en väl använd bok "30 år med Poul Ströyer" som gavs ut 1980 av Dagens Nyheter, och tänkte först ladda ner några bilder av hans dagliga politiska teckningar som finns med i boken här i bloggen. Några av dem är aktuella även idag. Problemet är ju alltid upphovsrätten till illustationerna.

En av teckningarna från 1976 har undertexten "Sveriges folkmängd har ökat trots att antalet födda har minskat. Detta beror på invandringen."  - En till synes glad kvinnofigur utanför den öppna dörren in till BB, bär en fullvuxen man under barmen med långt svart hår och mustache, klädd i fotsida lång dräkt.  -  "Bostadskön i Stockholm" från 1963 känns ju aktuell den också.

Illustrationen visar på en kö där typiska Ströyergubbar bildar en sluten ändlös cirkel av bostadssökande. Annars var ju kärnkraften en het potatis som debatterades livligt under sjuttiotalet.


Har lagt in nåra foton från besöket i Wenngarn igår eftermiddag. Jag brukar försöka undvika fånga personer på nära håll i bild som det är lätt att identifiera. Här är det ju inga problem med upphovsrätten till bilderna eftersom det är jag som tar dem.

 




        





Av Krister - 23 maj 2018 11:55




Bakbromsarna har gnisslat till och från en tid på Kian, vilket berodde på att bakre bromsbeläggen var nedslitna. Ringde verkstaden på OKQ8 redan igår förmiddag, men de kunde först ta in bilen i dag på morgonen.

Egentligen skulle de bytt även bromsskivan på vänster bakhjul, eftersom den är så pass sliten och rostangripen. Bromsarna låg på och gick varma av den anledningen, jag vände, och fick det åtgärdat på verkstaden. Kanterna på bromsskivan slipades ner, så nu känner jag efter med fingrarna om det hettar på vänster bakhjul ett tag framöver.

Jag föredrar gamla tekniska lösningar som trumbromsar bak. Med bromsbelägg och arbete, totalt 1 200 kronor.











Av Krister - 22 maj 2018 15:35





Gjorde träningspasset nu i halvtvåtiden. Kranvattnet är knappt drickbart på gymmet, det blir en besk bismak i munnen efteråt som sitter kvar ett tag. Jag tar med mig eget kranvatten hemifrån nästa gång eller av mineralvattnet jag har i bilen. Vikten låg i varjefall på 81,0 kilo. Blodsockret låg relativt högt i morse, 6,7 mmol/L i det första provet, 5,9 i det andra. Syrran firade födelsedagen med cheesecake och laxsoppa, man har ju nästan ingen koll alls på socker och kolhydrater i de sammanhangen.


Av de Alliumlökar jag har satt tidigare höstar är det bara en av lökarna, en lila, som blommar just nu. Rosenbräckan med sina små röda blommor är en återkommande tacksam marktäckande stenpartiväxt.






   





Av Krister - 21 maj 2018 22:00




När jag fyllde på diesel på Preem i Rosersberg i eftermiddag låg priset på 15,96 kronor litern. Nu är det bara fyra ören upp till 16 kronor.

Stannade till vid den gamla nostalgimacken som ligger i närheten av Norrsunda kyrka i början av april. Kyrkan syns förresten på vänster sida om motorvägsinfarten söder om Arlanda.

Färgerna har bleknat och Shelldekalen på pumpen har spruckit med åren. Det som är intressant är räkneverket på bensinpumpen som har stannat på 39,9 liter. Den blyhaltiga bensinen kostade då vid den här tiden i början av åttiotalet 3,46 öre per liter.





              






Av Krister - 20 maj 2018 21:28





Besökte Klara kyrka och förmiddagsgudstjänsten som har en friare gudstjänstordning än de vanliga kyrkomässorna. Det är EFS som ansvarar för verksamheten i Svenska kyrkans lokaler. Jag är lite ovan vid att prästen applåderas av en entusiastisk åhörarskara efter avslutad predikan.


Idag var det pingstbudskapet med den helige Andes utgjutelse över församlingen som stod i fokus och nådegåvorna, samtidigt som budskapet var inriktat till barnen. 

Kyrkkaffet intog stående på Sergelstorg efter gudstjänsten. - Lägger in några bilder från Stockholm idag.







     


  


 




Av Krister - 19 maj 2018 20:11




Eftersom jag inte följer bestämda servicescheman längre då det gäller bilunderhållet, blir rörliga delar lätt lidande, exempelvis dörrgångjärn. De går ju trögare om man inter smörjer tillräckligt ofta och börjar knarra då det blir varmare ute. Det är rätt roligt att smörja sådant som går trögt, det brukar ge resultat direkt. Köpte CRC 5-56 Universalspray på OKQ8 för 99 kronor igår och gav på. Hade universalfett liggande hemma, så jag gick på med det också idag. Jag tycker att fettet smörjer bättre. 






 







   



Av Krister - 19 maj 2018 17:21




När jag inte hittade det alkoholfria rödvin på Ica som jag sökte efter idag, fick det bli rödvinet Barrels and Drums, Merlot, 750 ml. Kolhydratinnehållet ligger på 4,3 gram per 100 gram varav socker 4g. Kostar 47.90 kronor flaskan. Det här vinet har sötma, torrhet och syrlighet i smaken. Oemotståndligt, jag kan sätta i mig en hel flaska utan att bli uppkäftig.  www.barrelsndrums.com 





   






Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards