Alla inlägg under juli 2018

Av Krister - 26 juli 2018 08:37




Vaknade trött imorse, kom inte hem förän i halv ettiden i den tropiskt varma sommarnatten. Displayen i bilen visade på +22°C. Kände sendrag i det ena benet tidigt i morse, vilket beror på det svala lägenhetsklimatet, ett lyxproblem kan tyckas då så många inte kan sova för just värmen om nätterna. 


Uppsalaförsamlingen Livets Ord har Europakonferens mellan 24 och 29 juli. "Helig Ande-kväll" igår vid sju, och konsert med gospelsångaren Samuel Ljungblahd efteråt. Sist jag såg honom var för två år sedan på samma plats.

 

Förstepastorn i församlingen Joakim Lundqvist uppmanade till att be om en ny regering, alltså ett politiskt ställningstagande, han har sagt det förr. Jag tycker inte att partipolitiska åsikter hör hemma i församlingsgemenskapen eftersom det kan verka splittrande. Däremot uppmanas man be för regering och riksdag, liksom kungahuset.






         




   

Av Krister - 25 juli 2018 10:14





Det ges olika förklaringar till varför Sverige drabbas hårdare av skogsbränder än exempelvis Finland. Skillnaden mellan de svenska och finska skogsbruken är stora, berättar en forskare på Naturresursinstitute Luke i Finland.


De finska skogarna ägs i huvudsak av familjer medan de i Sverige i större utsträckning ägs av stora företag. De finska skogarna bildar ett slags spretigt mosaikmönster av mindre enheter med flera bara marker som skiljer skogarna åt.

- I Sverige är alltså de typiska skogsbruken mycket större än i Finland, som därmed leder till att skogarna är större och mer enhetliga. I stora helheter saknas det ofta öppna ytor som skulle stoppa branden från att sprida sig.


De finska skogarna gallras också oftare än i Sverige, färre döda träd står kvar i de finska skogarna.

Läs gärna mer på:

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/07/25/skillnader-i-finskt-och-svenskt-skogsbruk-kan-forklara-varfor-sverige-drabbats


https://www.expressen.se/kultur/det-ar-vi-sjalva-som-skapat-brandkaoset 

- alltså skogsindustrin.










Av Krister - 24 juli 2018 16:41





Anledningen till att jag kom att tänka på "allt eller inget" var samtalet jag hade idag med grannen som har tacklat av rejält efter en hjärnblödning. Så pass mycket att jag knappt kände igen henne. Snart fyllda femtio, stapplade hon fram på kryckorna ledsagad av hunden. 


Vi har aldrig pratat med varandra tidigare, trots att vi bott grannar i över tio år. Jag har sett henne skynda förbi, upptagen av sitt, jag av mitt. Hon berättade om ett aktivt liv inom hundsporten och tidigare intresse inom tävlingsskytte, men levde numera genom sin hund, och kämpade med att komma tillbaka.


Hon träffade sin man i tonåren, han avled strax efter fyllda fyrtio år av att halspulsådern brast, vältränad och aktiv mitt i en lovande karriär, ingenjör och företagare. Väggarna i hemmet är fyllda med souvenirer som minner om otaliga resor de gjort tillsammans.




Så länge skutan kan gå,

så länge hjärtat kan slå,

så länge solen den glittrar på böljorna blå.

Om blott en dag eller två

så håll till godo ändå,

för det finns många som aldrig en ljusglimt kan få.


Och vem har sagt att just du kom till världen

för att få solsken på färden?

Att under stjärnornas glans

bli purrad ut i en skans,

att få en kyss eller två i en yrande dans?

Ja, vem har sagt att just du skall ha hörsel och syn,

höra böljorna brus och kunna sjunga?

Och vem har sagt att just du skall ha bästa menyn

och som fågeln på böljorna gunga?


Evert Taube




Purrad= Väckt. Uttryck inom flottan för att väcka alla flottister på morgonen.

Skans= En fast punkt i en äldre typ av befäst fältställning typ Dalarö skans i Stockholms skärgård.




 




 



 

 

 

 




Av Krister - 24 juli 2018 15:14





"Ty den som har, åt honom skall vara givet; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har..."  Det välkända bibelcitat är hämtat från Jesu ord i Markusevangeliets fjärde kapitel och tjugofemte vers, men texten finns också i Matteus- och Lukasevangelierna med samma innebörd.


Ordalydelsen är en av de mest misstolkade som omnämns i Bibeln, vågar jag påstå. Somliga vill gärna sätta texten i ett socioekonomiskt och fördelningspolitiskt sammanhang, som om Jesus Kristus skulle ge stöd åt att redan fulla fickor fylls med mer pengar. Eller skulle ge bränsle åt borgerlig marknadsliberalism med omhuldade kapitalister och fattiggörandet av redan fattiggjorda.


Textsammanhanget handlar snarare om att ta till oss av det givna ordet som Jesus Kristus presenterar i evangelietexterna. Ju mer vi tar in av Guds ord, ju mer välsignade blir vi av det. Det handlar om att fylla vårt andliga förrådshus, men den som inte vill lyssna och tar budskapet till sig, blir av med allt. Sådd och skörd, den som sår dåligt får också sämre resultat och vice versa.







Av Krister - 23 juli 2018 23:45




Utomhustermometern visade på sexton plusgrader i köksfönstret tidigt i morse. Satt en kort stund på uteplatsen med kaffet, men luften kändes sval. Det är väl ingen som har missat att det utfärdats en klass 2 varning i Stockholms län kommande dagar i veckan på grund av extremt höga temperaturer.


Besökte Midgårdsbadet i Märsta i femtiden, vattnet i utomhuspoolerna kändes kallt och det blåste svala vindar, det var behagligare inomhus.

Pratade med en man med ursprung från mellanöstern om de omfattande skogsbränderna i landet och eldningsförbudet i samband med den extremt långvariga torkan i markerna. Det är inte alla som känner till eldningsförbudet, eller så tas det inte på fullt allvar. I mellanöstern är det vanligt att grilla över öppen eld i torra marker med höga utomhustemperaturer och ser väl inte riskerna med det.


Förnärvarande finns det 39 st. ärenden som klassificeras som Brand i terräng. Håller mig uppdaterad på www.sosalarm.se






 

Av Krister - 22 juli 2018 23:17





Tänk om det börjar brinna i Högbyn utanför Örnsköldsvik. Där bor centerpartisten och f.d vice statsministern i Alliansregeringen Maud Olofsson. Det ligger inte så avlägset från de stora skogsbränderna som härjar i området just nu. Måtte hon få känna av oron, dra in brandröken i lungorna, och reflektera över konsekvenserna av de nedskärningar som den Moderatledda alliansregeringen gjorde sig skyldiga till när de lät slopa det tidigare brandflyget och mycket annat för att finansiera jobbskatteavdragen.


Badtunnan hade kanske kommit till nytta om den inte lämnats kvar efter flytten från Högfors.

Läs gärna vidare på:  

https://ledarsidorna.se/2018/07/sveriges-laga-brandforsvarsformaga-har-flera-orsaker/  






Av Krister - 22 juli 2018 19:06





Det brinner även i Finland. Förklaringen till att inga finländska brandmän finnsplats i de elddrabbade områdena i Sverige är de många bränder som drabbat Finland. Alla resurser har varit bundna till släckningsarbeten, säger inrikesministriets räddningsöverinspektör


https://svenska.yle.fi/artikel/2018/07/22/finland-har-inte-skickat-hjalp-till-det-branddrabbade-sverige-inrikesministeriet


https://svenska.yle.fi/term/yle/18-8569

https://svenska.yle.fi/term/yle/18-5382




Av Krister - 22 juli 2018 08:55




Eller Gladiolus, ett försök att travestera Göran Greiders ordbrukarkonst på

twitter. I Arlandaområdet åskregnade det i tre omgångar igår, marken känns fuktig nu på morgonen, och gräset börjar återfå sin gröna klorofyll.


Checkar av det senaste om brandförloppet och stödinsatserna norrut, och funderar över kungahusets kroppsliga frånvaro. Victoria och Carl Philip förväntar man sig att de visar upp sig, kungen var med då det brann 2014 utanför Norberg. Annat är det inför jaktsäsongen, om det kommer att finnas skog kvar att skjuta av älg i efter branden. 






 





Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Skapa flashcards