Alla inlägg under juli 2018

Av Krister - 12 juli 2018 19:02




Gamla vägmärken från förr är alltid roligt att se, bäst om de får sitta kvar på plats i sitt rätta sammanhang i någon skogsdunge eller vid enskild väg. Här utställda för beskådan på motormuseet i Köping. I bild ser vi skylten "Tättbebyggt område" (1937-1955). Liggande vägskylt "Vägkurva eller vägkurvor". Det är ju inte samma omsorg kring detaljerna idag som det var förr.





 

Varningsmärke med röd triangel (1916-1931). Det var Kungliga Automobilklubben som tog fram en typ av skyltar som bestod av en triangel och under triangeln fanns det en text som förklarade märkets budskap. De trekantiga varningsmärkena från KAK spreds över hela Europa. 1931 fastställdes en enhetlig standard som gällde för hela Europa. Bilden nedan.


 

"Övergång för fotgängare" Skylten är formgjuten i relief. Intill outslitliga. Blästra bort rosten och förbättringsmåla. Bilderna nedan.


     

"Järnvägskorsning i plan utan bommar eller grindar". Vad jag kan se är skylten försedd med grå reflexer.


 

"Förbud att parkera". Den här skylten kan man fortfarande se på avskilda vägavsnitt eller på en och annan garagedörr. Med tilläggstavla "50 m.". Punkt.


 

"Genomfartstrafik på annan allmän väg än huvudled". Vägvisare med ortnamn förkommer fortfarande ute på landsortsvägar.


   





Av Krister - 12 juli 2018 16:37




Det har varit tal om att vi skulle besöka Bil & Teknikhistoriska Samlingarna på Glasgatan 19 i Köping i sommar, vilket blev gjort idag. I stort sett är det bara att följa E18 från Upplands Väsby till Köping. Resan tog en och en halv timme till, och två timmar från Köping, mest motorväg bortsett från sista avsnittet med 1+2 väg med mittenwire. Trafiken flöt långsammare på hemresan.

Om jag minns rätt var det tre år sedan som jag besökte motormuseet i Köping sist. Gick snabbt igenom utställningen, det nya var att några hotrods stod uppställda för beskådan. Jag har fått för mig att utställningslokalerna har varit större, fotoförbudsskylten är nedtagen sedan sist. Entréavgift 60 kronor. www.biloteknik.se





                     








Av Krister - 11 juli 2018 12:09




Lindts Excellent Dark åttiofemprocentiga chokladkaka på 100 gram är väl inte det självklara valet för mitt vidkommande, men eftersom jag har fått chokladen kan jag ändå ge ett omdöme om den. Det här chokladen är helt okej om man inte har några förväntningar på smaksensationer och som jag uppfattar som neutral och intetsägande. Man äter den gärna men inte med någon eftertänksamhet och vill gärna ta fler bitar än två. Kolhydratinnehållet ligger på 19g och sockerinnehållet 11g per 100 gram. 





   









Av Krister - 11 juli 2018 06:30





Det har blivit avsevärt mycket lättare att i efterhand lyssna på Sommar i p1. Missade man de båda utsändningarna förr i tiden var det enda alternativet att beställa en bandupptagning från SVT eller spela in på kassettband. Oftast hann jag lyssna på fredagens sommarvärd i den sena reprisen på hemväg från Tierp mot Arlanda i den mån jag kom ihåg det för sådär sju, åtta år sedan. Vackra sena sommaraftnar valde jag gamla E4 mot Uppsala och hann lyssna programtiden ut i bilradion. Igår hörde jag på programmet någon timme senare än ordinarie tid på eftemiddagen.


Gårdagens sommarvärd "Stefan, pappa till Ebba" handlade programtiden ut om sorgearbetet, tomheten och ensamheten efter den 11-åriga dottern Ebba som blev ett av offren för terrorattackenpå Drottninggatan den 7 april 2017. Och så den smärtsamma Via Dolorosavandringen tillbaka till det vardagliga som aldrig blir sig likt. Erfarenheten av sorg är en del av livet, att leva, välkomnanden- och avsked. Vi delar samma erfarenheter oavsett, det är lätt att känna igen sig.


Kritiken och måhända projektionen under sorgearbetet var riktad till svenska myndigheter som inte ger offren ett bättre ekonomiskt stöd efter terrorattacker. Som ensamstående far och med delad omvårdnad om Ebba, det enda barnet dessutom, blev tillvaron för honom mer sårbart än i ett förhållande med flera barn och möjlighet att skaffa sig ett barn till.

Under programtidens gång funderade jag över om han inte var lite väl överbeskyddande och levde sitt liv genom dottern. Det gäller också män eller kvinnor som lever genom sina parterns och barn.


https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1077281?programid=2071blev







  

Av Krister - 10 juli 2018 16:45




Idag slog dagliljan Hemerocallis "Frans Hals" ut sina gulröda kronblad. Vad gör det då om resårsnöret i dragskon på de nyligen inköpta Eccoskorna gick av och butiken där jag köpte skorna inte kunde bistå med några nya. Jag får vända mig till närmaste Eccobutik. 





        










 





Av Krister - 10 juli 2018 07:38




Lyssnade på sommarvärden Mouna Esmaeilzadeh, en i raden av sommarpratare den här säsongen som fick tillfället att säga sitt i P1 den 26 juni. Det är uppenbart att hon har många strängar på sin lyra som läkare, hjärnforskare och entreprenör. I programmet tar hon upp det här med existentialismen om att dö och tro på mirakler, baserade på ventenskap och teknologi. Som en av de ledande experterna på framtidens hälsa spår hon att vi med rätt livstil och medicinsk behandling snart kan bli 150 år gamla, om vi nu vill bli så gamla. 

Ordet "mirakler" är nyckelordet i hennes tellingstory och nämner också ord som superkrafter, tankeläsning och teknisk revolution. Ja, hon uttalade också ordet "klassamhälle" några gånger i programmet. Även den fattige har möjlighet att ta del av mirklerna när tekniken erbjuds allmänheten till lägre kostnader utan att av just den anledningen nämna ord som kapitalism och marknadsamhällets innanför och utanför.  


Eftersom min iranske vän brukar prata om superkrafter och kanske främst tankeläsning, rekommenderade jag honom att lyssna på hennes program. Han får nämligen för sig att svärmorsan besitter konsten att läsa tankar, vilket jag avfärdar med att det snarare handlar om kvinnlig intuition.

De flesta vet väl vid det här laget att vår konsumtion styrs av marknadskrafterna och kapitalisternas vinstintressen. Av den anledningen ställer jag mig frågan hur realistiska Doktor Mounas tekniska mirakellösningar är i praktiken för att uppnå en förbättrad hälsa och en längre livslängd. Livsmedels- och läkemedelsindustrin jobbar i motsatt riktning liksom våra arbetsköpare som ser konkurrensfördelar i att vi arbetare får allt sämre arbetsvillkor med förkortad livslängd och livskvalité som konsekvens. Det handlar i slutänden om politikers ovilja eller oförmåga att ta tag i problemen och försöka lösa dem.

 

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1106296?programid=2071


Det är möjligt att man i framtiden kan lösa de globala hälsoproblemen med robotar som gör fysiskt tunga arbetsuppgifter överflödiga, och genom piller hejda den galopperande fetmaepedemin som sprider sig som en löpeld globalt sett och förekomsten av typ 2 diabetes. Forskning har också visat att förorenade miljöer kan orsaka diabetes liksom stress. 

Inget system är underhållsfritt, och någon måste vara beredd att betala för utvecklingen.



 

















Av Krister - 9 juli 2018 20:27






Trots att det är 14 år sedan Knutbydramat blev känt för omvärlden i januari 2004, finns det fortfarande turister som söker sig till Knutby och mordplatsen. Stannade till idag och pratade med en av kyrkogårdsarbetarna som beskrev vägen till den rödmålade församlingsbyggnaden, men sedan den 20 maj nedlagda församlingen med endast två medlemmar kvar.

Jag är inte den enda som har frågat efter vägen. Det såg ut som om att det var aktiviteter av något slag i lokalen. Den rödmålade pastorsbostaden har renoverats och fått större fönster och man frågar sig vem som vill bo i det huset.

 

I Finland gick det missvisande rykten om att Knutbyförsamlingen hade kopplingar till Livetsord i Uppsala. Händelsen väckte större uppmärksamhet i Norge än här hemma. 

I varje fall var det nyligen en entusiastisk finländare som stannade i tre dagar med husbilen för att utforska området närmare, fick jag veta.

Finansmannen Jan Stenbeck fick sin sista vila i Knutby kyrka, året var 2002.






Av Krister - 8 juli 2018 18:13




Kom hem i dag från gudstjänsten med en inslagen Hortensia i flätad pilkorg, och en lila Phalaenopsisorkidé. Och så lika omsorgsfullt inslagna åttiosexprocentiga chokladkakor i cellofan med krusade presentband. Anledningen är att jag fyller sextio nu i veckan. Det är inget jag vill fira, men några i min närmsta vänkrets och syskon ska träffas en stund på restaurang är det sagt. Samtidigt som jag inte vill ha någon uppmärksamhet kring min person, ansvarade jag ändå för mötesledningen i förmiddags och blir tillfrågad emellanåt att göra det. 


Hörde i eftermiddag på sommarvärden prästen Kent Wisti och duckade för svordomar och könsord som förekom i programmet. Funderar över varför somliga präster i Svenska kyrkan försöker vara så tillgjort folkliga. I musikvalet fanns inte heller något ur de kristna sångtraditionen vilket i varjefall jag hade förväntat mig. 





   







Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Skapa flashcards