Alla inlägg under augusti 2018

Av Krister - 21 augusti 2018 08:14





Läste en insändare i gårdagens Metro som tog upp det här med de stora löneklyftorna mellan politiker och väljare. Varje år den första juli, lagom till semestern då vi har fullt upp med semesterbestyren, passar politikerna på att höja sina politikerarvoden.

I år har de hittills inte höjt några, så vitt jag vet.  Det är väl inte lämpligt att reta upp väljarna i onödan inför stundande val och att väcka debatt. Efter valet kanske.

Men det finns undantag. Vänsterpartiets ledamöter med partiledare tar ut 28 400 kronor i månaden efter skatt. Resterande arvode går in i partikassan, enligt insändarskribenten.


Som kyrkopolitiker fick jag ut 165 kronor efter skatt och avgift till partikassan sist. Arvodet ligger per tillfälle på 300 kronor och då förväntas man ställa upp kvällar på fritiden, sammanträdet tar dryga tre timmar. Kyrkan brukar bjuda på smörgåstårta eller något enklare till kaffet efteråt.


Fick meddelande via e-posten från S-partiet för några dagar sedan om att affischeringen på gator och torg har utsatts för sabotage i en omfattning som inte känns igen från tidigare valrörelser. Och nu uppmanas vi att skänka ett ekonomiskt bidrag. Varje vädersäker valaffisch kostar 75 kronor.  - Det är något inom mig som säger att jag inte vill. 





 









Av Krister - 20 augusti 2018 12:42





Den kraftiga skogsbrand som orsakat att delar av nationalparken Yosemite i USA har varit avstängd, är nu under kontroll, läste jag i textteve idag. Enligt myndigheterna har svalare väder och avtagande vind underlättat släckningsarbetet de senaste dagarna, allt enligt nyhetsbyrån Reuter. Om detta står det också i gårdagens

https://eu.usatoday.com/story/news/2018/08/19/california-ferguson-fire-fully-contained/1037121002/


När det gäller det politiska läget i Ryssland går jag in på https://svenska.yle.fi/utrikes 

Svensk media tycks ha ett svalt intresse för vad som händer i det stora grannlandet i öster.










Av Krister - 19 augusti 2018 21:26





Brandläget uppdateras alltjämt från www.sosalarm.se klockan 09:00, 15:00 och 20:30 varje dag. Just nu är det "bara" två ärenden som klassificeras som brand i terräng. Det två tidigare lägesbilderna innan visade inte på några bränder alls. I Karlifonien däremot fortsätter skogsbränderna att rasa med full kraft, men det rapporteras inte så mycket om det nu i medierna.


Vaknade i morse med träningsvärk efter simpasset igår kväll. Har faktiskt funderat på att övergå helt till simning eftersom det känns att det ger ett bättre resultat än det jag presterar på gymmet. Fler muskelgrupper kommer i rörelse i vattnet. Tyvärr var bastun avstängd.


Besökte gudstjänsten i förmiddags och lyssnade på klassisk musik i Haga kyrka utanför Sigtuna mot kvällen. En hög kvinnosopranröst och en pianist som framförde verk av Emil Sjögren, William Seymer, Wilhelm Peterson-Berger, Wilhelm Stenhammar, Ture Rangström och Gösta Nystroem. Det är inte så ofta jag får tillfälle att lyssna till opera live

Så var det den sista sommarprataren för säsongen i dagens p1, känns alltid lika vemodigt.






Av Krister - 18 augusti 2018 15:11




Några bilder på den för två år sedan planterade rosen "Fragrant Cloud" som blommar för första gången nu i år. Förra året var den sparsam med blomningen på grund av det svala sommarvädret. Rosen sprider en stark söt väldoft. 





             






Av Krister - 17 augusti 2018 19:51





Det har vräkt ner regn i vindbyar i massor under eftermiddagen. Hagelsvärmar smattrade mot biltak och rutor, ackompanjerades till dånet från mullrande åskor. Befann mig utanför Gränby i Uppsala vid tillfället.

Man målar gärna upp ett scenario framför sig, bilrutor som briserar och rasar ner i bitar, plåt som får bulor av haglet. Det känns rätt obehagligt.





      











Av Krister - 16 augusti 2018 19:59




Besökte blodcentralen i Uppsala nu ikväll för att tappa blod några timmar innan stängningsdags klockan åtta. Fick ett meddelande redan i slutet av juli via e-post att det är dags igen. Jag brukar gå in emellanåt och kika på hur staplarna ser ut för dagen med blodtillgången på AB+. Den är låg just nu så jag åkte in. https://geblod.nu 


Den blodgrupp som jag har kan bara ge till min blodgrupp, men plasman däremot är det mer efterfrågan på och blev tillfrågad om jag ville bli plasmagivare. Det är enbart män med blodgruppen AB som får ge plasma numera, så tillgången är mycket begränsad. Blodgruppen är dessutom ovanlig med 5 procent som bär AB+ och 1 procent AB- i landet.  


Fick uppgift om att jag kunde donera plasma med två veckors mellanrum, men i brochyren står det efter en månad.

Det som är bra med plasmadonation är att jag får tillbaka mina blodkroppar direkt och förlorar därmed inget järn och slipper alltså ta järntabletter efteråt.  Ett litet första hjälpen kit och en biobiljett valde jag ut idag.







         

 





Av Krister - 15 augusti 2018 15:00





Våtrum är nog de mest aggressiva miljöer man kan tänka sig. Skaffade mig ett nytt Svedbergs spegelskåp från Bauhaus i plåt till badrummet, det gamla har blivit rostangripet i fogarna. Badrumsskåp i trä är inte så motståndskraftiga för väta och fuktangrepp de heller.

Det nya skåpet hoppades jag skulle vara identiskt med det gamla, bara att sätta upp, inga nya hål skulle göras. Men så lätt var det inte, det har hänt mycket med plåtkonstruktionen på kanske trettio år. Något mindre i storlek,  fyra skruv skall förankras i väggen och ytterligare fyra mindre i spegelglasen där det tidigare har behövts två som satt i de för nittiotalet typiska förgyllda plastknopparna. 

Bilmekanikern jag anlitar borrade två nya hål i plåtskåpet, så nu hänger det där det ska med två stjärnplåtskruv.

 

Det här med att få den här typen av småjobb flxade som två hål i en låda, kan faktiskt vara en knepig historia om man inte har en borrmaskin hemma med lämplig borr. Var vänder man sig?  Först så tänkte jag faktiskt åka tillbaka med skåpet till inköpsstället.






 





 

 

 

 

 

 

 

Av Krister - 14 augusti 2018 08:15




Innehållet i gårdagens Metrotidning ägnades till stor del åt klimatfrågan och på Metro Resor fick vi tips om hur vi reser klimatsmart. Vi tipsas om att stanna hemma, ta tåget och stanna längre under våra resor. Bo klimatsmart, låna prylar och så uppmans vi vara kritiska. Och dra ner på pappersförbrukningen.

Det ser ut som om det klimatsmarta båtalternativet saknas helt i skribenternas tankevärld. Hela vår östkust består av båttrafik över Östersjön. Jag har gjort otaliga båtresor till Finland med öststater genom åren.  


Hämtade vännerna från Arlanda igår, hemkomna efter en veckas Londonvistelse. Att ta det miljösmarta båtalternativet över till London kunde man faktiskt göra fram till 2006, passagerartrafiken med färja blev därefter utkonkurrerad av flygtrafiken. Numera kan man ta fraktbåt från Göteborg till Immingham med www.dfds.com  men det ligger rätt långt från London.






Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards