Alla inlägg under mars 2019

Av Krister - 17 mars 2019 23:05



Var och en har nog med sitt, brukar man säga. Ryggklådan som jag dras med väger väldigt lätt om man ser till vad många får stå ut med. Canodermen dämpar, och jag känner inte så mycket av irritationen. Efter träningspasset ikväll satte det fart igen eftersom jag inte vill hålla på med krämen direkt efteråt, jag duschar i kallvatten nu.

 

Vägde in mig på 79,7 kilogram efter träningspasset, vilket visar på att det går att hålla en jämn viktnivå. Blodsockret låg på 6,3 mmol/L i morse, det är något högre än normalt. 

 


 

 

Av Krister - 16 mars 2019 20:50



Tog pendeltåget från Märsta in till Stockholm city på morgonen för lyssna på ett seminarium och delta i årsmötet inom länet för STS i ABF lokaler på Sveavägen. Hann in till fastställd tid halvtio, men det kändes stressigt. STS står för Socialdemokrater för tro och solidaritet, mer kända som "Broderskapsrörelsen" innan namnändringen.


Thomas Hammarberg, riksdagsledamot och styrelseledamot i Förbundssstyrelsen för Tro och Solidaritet talade särskilt om Mänskliga rättigheter och Solidaritet och en rödare politik i valkampanjen inför valet till Europaparlamentet.

Peter Weiderud, chef för Alexandrainstitutet, jobbar på UD med religionsfrågor i internationella förhandlingar, ställde frågan om religion kunde bidra till en grönare politik i valkampanjen i Europaparlamentet.

 

Den stora utmaningen vi står inför är att stoppa den växande och våldbejakande 

antisemitismen, antiziganismen och mot andra utsatta minoritetsgrupper i Europa.


I årsmötet lyftes frågan om att starta nya lokala föreningar och medlemstillväxt inom förbundet. Jag knyter nya kontakter, möter nya människor med samma värderingar och står inför utmaningen att nystarta en för tillfället overksam STS-förening.

Åt Thai-buffé på King tan några hundra meter från ABF-huset.



     










Av Krister - 15 mars 2019 21:04



Besökte församlingen Arken i Kungsängen för att lyssna till förkunnaren Jeff Leake i både onsdags och torsdags kväll. Han är pastor i Allison Church park i Pennsylvania, USA, och talade om församlingsplantering utifrån egna erfarenheter i en växande kyrka.

Jag har den uppfattningen att församlingsväxt uppnås först när Anden verkar med full kraft och med ledningens öppenhet att släppa fram nya andedöpta ledare i församlingsarbetet till förnyelse och tillväxt.

 

Mötena kan ses på TV-arken.  www.youtube.com/user/Arkentv

www.arken.org


 





Av Krister - 14 mars 2019 22:08

 


Det persiska nyåret Nouruz 2019 infaller på torsdag den 21 mars i samband med vårdagjämningen. Alltså i nästa vecka med eldsfesten på tisdagen innan nyåret. I bild ser vi den så kallade nyårsdukningen som symboliserar allt det goda man önskar sig under det kommande året. Nyårsbordet ska traditionellt innehålla minst sju saker som börjar med den persiska bokstaven sin.

 

På det persiska konditoriet Yas i Husby centrum som jag besökte i sällskap idag fanns saker upplagda på "Haft sin" med betydelsen "sju s." Ett urval av föremålens betydelse på bordet:

 

Spegel - som symboliserar himlen, även sanningen. Guldfisk -  livet, djuren.

Sekke - mynt, som symboliserar rikedomen. Sir - vitlök, läkekonsten. Serkeh -  vinäger, som symboliserar omvandling.


Mer att lära för den vetgirige på Wikipedia sökord "Nouruz" och "Haft sin." 

Förra året tog jag en kaffe här, men kafét hade stängt i år i brist på utrymme.



   





 

Av Krister - 13 mars 2019 15:35


Det var faktiskt en räddningsinsats det handlade om i onsdags eftermiddag som skapade de långa köerna i höjd med Bredden på bron vid Rotsundalutet. "Personen på bron blev omhändertagen av vårdpersonal" stod det på www.polisen.se/aktuellt/

 

Gannen jag pratade med sa att någon hade hoppat från bron, så det är bra om man följer upp händelsen med att granska ursprungskällan. Ämnet tas upp i dagens Metrotidning.




Av Krister - 12 mars 2019 16:52



Hade inte snön funnits med i bilden skulle man faktiskt kunna tänka sig att man befinner sig på sydligare breddgrader med tanke på de romerska bågarna och den gröna trädgården. Ett kort besök på Sigtunastiftelsen i det soliga fina, men samtidigt lite småkyliga vårvintervädret.

 

Någon enstaka minusgrad, några grader varmare i solgasset. 

Och så ett kraftfullt gångpass i förmiddags ute på Wenngarn i nästan två timmar.

Vy från golfanläggningen. Det blev inget utekaffe idag. Dricker rätt många koppar varje dag, känner att det blir förmycket av det goda. 



           

 

   





Av Krister - 11 mars 2019 22:13


Eftersom det är fri entré till Idrottsmuseet som är inhyst i samma fastighet som Polismuseet, gjorde jag ett kort besök där också i söndags. Det var ett fåtal som hade sökt sig dit.


Det som kan vara intressant att veta när det gäller bakgrunden till dagens gymkultur är att den utvecklades i mitten av 1800-talet av den svenska läkaren Gustav Zander (1835-1920). Han konstruerade redskap som kompliment till sjukgymnastiken. 

 

De mekaniska "appareljerna" var från början tillverkade i trä med hävarmar och vikter. De indelades i tre grupper:

  • En för passiva rörelser där patienten inte behövde anstränga sig.
  • En för aktiva rörelser där patienten själv arbetade med sina muskler.
  • Och så slutligen en för massage.

Som så ofta när det kommer nymodigheter stötte även Zanders metoder på omfattande kritik från anhängare av den manuella sjukgymnastiken. De menade att människokroppen är en levande organism som inte skall ta hjälp av ett livlöst redskap.

 

Zanders gymnastik blev ett vida begrepp och det internationella genomslaget var omfattande.

Medico-mekaniska institut inrättades på olika platser i Sverige och i många andra länder långt in på 1900-talet.

Det sägs att Zanders träningsmaskiner fanns på lyxkryssaren Titanic som sjönk i april 1912 efter en kollision med ett isberg.

Det åtskiljer sig inte så mycket mellan Zanders träningsapparater och nutida gym-maskiner.


En bröstspänningsapparat till vänster i bild och den intill är en massagestol. På affischen från sent artonhundratal, ser vi de svenska kraftekvilibristerna Arvid "Starke Arvid" Andersson och Alex Rylander. De satte upp spektakulära scenshover på olikaplatser i landet. Ordet "ekvilibrism" alltså konsten att balansera, kommer av latinets aequilibrium "jämvikt."

 

Den som sysslar med ekvilibrism är ofta en cirkusartist, enligt Wikipedia. Inte så olikt dagens kroppsbyggare och dåtida atleter när det gäller framträdande inför publik.



           







Av Krister - 11 mars 2019 17:18



Kom hem rejält trött i halvfemtiden, satt i stillastående bilkö på E4 i höjd med Rotebro mot Arlanda i en timme ungefär. Man kan inte koppla av när kön kan lossna när som helst. Avstängd motor och med urladdat mobilbatteri. En räddningsinsats nämdes som orsak till trafikstoppet i båda riktningar i lokalradion, och det luktade bränt i motlutet i Rotsunda. 



   




Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards