Alla inlägg under september 2019

Av Krister - 15 september 2019 22:23




Från nyplöjd ängsmark grönskar det på någon vecka, senaste bilden från onsdagens promenad längsmed Fysingen.

Att bygga kojor i träd var något som jag drömde om i pojkåren. Om projektet i trädet här i bild verkställdes fullt ut, får man inte veta. Eller hade virket som användes en annan funktion? Men förutsättningarna att lyckas med fyra tätt växande trädstammar som stabiliserade det hela, fanns där.





     





Av Krister - 14 september 2019 23:22






Motiv från fredagsfikat på Väsby Nya Konditori, i kultur- och aktivitetshuset Messingen i Väsby. Tjusigt blickfång ut mot "avenyn" sett från de stora fönstren i lokalen. Och så Wenngarns slottspark från i onsdags.


Styrketränade på Sats i eftermiddags, över två veckor sedan sist. Musiken i lokalen låg lite väl högt, sa till om att sänka. Det gäller de hårda bastonerna som påverkar befinnandet negativt. I ett omklädningsrum vill jag ha klassisk musik när man ska varva ner efter passet.

Vägde in mig på 80,4 kg. Håller mig på samma viktnivå, men behöver gå ner något. Blodsockret låg på 7,0 mmol/L nu inför natten. Det är en utmaning att hålla sig på en hyfsad blodsockernivå med tanke på att det blir rätt mycket utefika.








     







Av Krister - 13 september 2019 22:00






Egentligen vill jag inte kommentera partipolitik, men jag kan inte undgå reflektera över att Moderaternas partiledning vill införa söndagsöppet på Systembolaget. Jag frågar mig samhällsnyttan av ett sådant förslag, räcker det inte med sex dagar i veckan?


Det handlar förstås om idéologi, man ska själv få bestämma när i veckan man ska köpa alkohol. Kanhända ett försök att samla politiska poänger. Jag tycker att det borde ligga i de flesta partiers intresse att begränsa skadeverkningarna av droger i samhället för att bespara sjukvårdskostnader, och det gör man inte med söndagsöppna Systembolag.


Personligen blir det en ickefråga eftersom jag är nykterist.






Av Krister - 12 september 2019 22:05





Gjorde en kortare promenad längsmed den gamla landsvägen vid Starrmossen i närheten av Benstocken i onsdags. Förmodligen är vägavsnittet en rest av gamla Rikstretton mellan Stockholm och Uppsala.

Man kan fortfarande se fragment från den vita färgen på vägräcket vid den trädbevuxna vägkanten.


Förbudsskyltarna "Ej obehöriga motorfordon" är rätt vanliga fortfarande mer eller mindre påverkade av väder och vind. Skylten med bokstäverna i relief på tavlan, är förmodligen av ett äldre datum, man kan se penseldragen. Skylten har fått stå kvar på vänster sida efter högertrafikomläggningen vid en av infarterna.







 

                          



 


Av Krister - 11 september 2019 16:22






Den herrgårdsliknade huvudbyggnaden på Ängsjö friluftsområde, Lugnhamn, är ett före detta torp och tidigare skogsvaktarboställe. Lugnhamn tas upp som torp  under namnet Klomsten, och i början av 1700-talet blev det skogsvaktarboställe, och har förmodligen också varit huvudbyggnad för linneblekeriet som drevs på området under 1700-talets slut.  

På äldre foton har husets södersida en öppen veranda, men är inbyggd på senare tid och fasaden målats i gult. Fastigheten som ägs av Järfälla kommun, upplåts åt föreningsverksamhet.






       












Av Krister - 10 september 2019 16:35




Gjorde Ängsjö friluftsområde mot eftmiddagen. Tjugotvå plusgrader, behaglig vind, men luftfuktigt. Området står inför en omdaning med en ny motionscentral och kafé. Ut med det gamla, in med det nya.

 

En gråtung onsdagseftermiddag i november för några år sedan överraskades jag av att det sedan i år nedlagda kaféet "Gott och Gulligt" var öppet för gäster. När man som minst förväntade sig det i höstmörkret.

Eftersom de hade en bakdag kunde de lika väl ha öppet för de kunder som kom. Ett tyskt äldre par hade sökt sig in, och så vi. Jag uppskattade den gamla inredningen med möbler kring fyrtio- och femtiotalen och framåt i tiden.






                   



Av Krister - 9 september 2019 21:37






Den sista fredagen i augusti tog jag mig ut på gamla länsväg sjuttiosju mellan Uppsala och Rimbo för att titta närmare på runstenen U 947 vid den sedan många år tillbaka nedlagda lanthandeln vid Falebro, i närheten av Danmarks kyrka. Skymningsljuset i sensommartid ger en stämningsfull upplevelse.

På skylten får vi veta att brobygge var en from gärning under vikingatid, och att stenen förmodligen står på ursprunglig plats alltjämt. På andra sidan ån finns en annan runsten, men hittade den inte vid tillfället.







                  





Av Krister - 8 september 2019 22:34






Organisationer och föreningar, politiska, idottsliga, kyrkliga och andra, vill rekrytera frivilliga som ställer upp på att utföra tjänster på obetald tid. Jag funderar över hur det går ihop med politiker som tänker högt om att vi ska jobba till sjuttiofem.

Och hur tillförlitligt blir ett samhälle som ska förlita sig på "jackor på stan" i en allt större utsträckning. Frivillighet kan bli till en förväntad plikt, när samhället vill spara pengar. 


Hur ska tiden och orken som yrkesverksam pensionär räcka till för frivilligarbete om vi nu har klarat oss undan förslitningsskador och sjukdom så pass långt upp i åren. Det kan förhoppningsvis trigga personer som uppbär sjukbidrag och är hemmasittare, som känner sig friska nog att ställa upp några timmar frivilligt och försöker därmed få tiden att gå.

 

Sedan har vissa frivilliginsatser högre status än andra. Man ska också ha i åtanke att det kan kosta mer än vad det smakar med tanke på avstånd, fortskaffningsmedel och avgifter.  En social gemenskap kring något man "brinner för" och "gör skillnad" som det så klychigt uttjatat framställs. 

 

Fråga politiker och chefer vad de gör för praktiska volontära insatser för att förbättra för medmänniskor och det blir tyst.






 







Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Skapa flashcards