Alla inlägg under oktober 2019

Av Krister - 23 oktober 2019 22:09





Sommardäcket som satt på vänster bakhjul på grannens bil var platt när jag var på väg ut till parkeringsplatsen. Platta däck har jag varit med om själv, det känns olustigt. Vad jag kunde se hade jag dåligt med luft i vänster bakhjul, vilket tydde på pyspunka. Däcken är dessutom nedslitna i mönstret och påskyndade däckbytet den här säsongen. 

Fyllde i luft på OK-macken och ringde däckfirman i Österbybruk, hörde mig för om det gick att få hjulbyte på eftermiddagen till vinterhjulen som jag har i förvar på samma plats över sommarperioden.

Lite oväntat fick jag lägga på fyra nya vinterhhjul, hade tänkt mig två.  Jag kör på Bridgestone, den här typen heter Blizzak Ice, 205/55-16, dubbfria.


Fick samtidigt veta att höger styrled var glapp och måste bytas innan besiktningen.





      



Av Krister - 23 oktober 2019 21:41




Eftersom slottstrappan som leder ner till Barockparken i Stora Wäsby är inhägnad med ett högt stängsel på privat område, är det svårt att få en helhetsbild över parken från den vinkeln. Trappan är ett smycke för parken i helhet och som därmed förlorar mycket av sin attraktionskraft.

Stora delar av slottsområdet är begränsat för besökare att beträda.





         







Av Krister - 23 oktober 2019 21:17




Flyttar om bilderna från tidigare inlägg med promenadsträckan längsmed Upplevelsestråket i Stora Wäsby. Stråket är uppdelat i i tolv etapper och har en totallängd av drygt 40 kilometer, sträcker sig utmed de gamla vattenlederna mellan Saltsjön och Mälaren, som användes för transporter redan under vikingatiden.


Förmodligen visar höjden på vikingaskeppet i bild vattennivån under den skandinaviska järnålderns sista period, från sent 700-tal till omkring 1100 e.Kr. 





     





Av Krister - 22 oktober 2019 16:47





När pendeltåget mot Stockholm saktar ner farten stax innnan stoppet Väsby station, kan man se Barockparken från slutet av 1600-talet på höger sida om järnvägsspåren genom tågfönstret. På vänster sida i tågets färdriktning ser man den pampiga slottstrappan som leder upp mot slottsbyggnaden. Barockparken blev eftermiddagens mål för promenadrundan.


Områden som en gång i tiden utgjorde en sammanfogad del av ägorna kring Stora Wäsby, har avskiljts sedan norra stambanan en gång drogs genom landskapet.

Parken renoveras i etapper och nya lindar planteras. Gamla lindar med holländskt ursprung har beskurits , samtidigt som ihåliga stammar får stå kvar.

Fick se upp för en liten huggorm som överraskade i gräset så sent in i oktober.


Det har känts behagligt milt idag med uppåt +13 C i eftermiddags och friska vindar. -  Bilder från eftermiddagen.






         







Av Krister - 21 oktober 2019 21:06





Det blir intressant att se hur den nya skatten på tre kronor för plastkassar kommer att påverka vardagen när priset stiger uppåt sju kronor. Förslaget träder i kraft den 1:a maj nästa år.

Jag samlar på mig kassar och ger dem till en familj som brukar använda påsarna till hushållssopor som förbränns. Förmodligen gör jag som nu, återanvänder kassarna vid inköpen innan de används till hushållsavfallet, men i högre utstäckning. Det lutar nog mer åt papperskassar framledes. 

www.aftonbladet.se/minekonomi/a/Op058k/tre-kronor-i-skatt-pa-plastkassar


I övrigt avbokade jag besöket hos diabetessjuksköterskan idag, hade fått kallelse för återbesök i slutet av november. Att besöka sköterska med den kostbehandlade typ 2 diabetesen jag har, blir ett slöseri med skattepengar.  Jag gör mitt årliga läkarbesök när jag blir kallad.





Av Krister - 20 oktober 2019 22:45






Besökte Centrumkyrkan i Sundbyberg i dag där pastorn nämnde i predikotexten om författaren och mystikern Hjalmar Eksröms helande "Kristusblick" eller "silverblick."  Ett litterärt uttryck som gav mig något att reflektera över. 

Det är en av höjdpunkterna i brevsamlingen till vännen H.S 1923 där vi bland annat får ta del av den avgörande perioden från och med 16 års ålder då alla ting och människor blev genomskinliga för honom, "liksom genomstrålade av gudomligt ljus."


"Guds rike spirade fram och blomstrade mitt igenom det allra minsta ting här i världen, t.o.m genom sten och bråte. Allt blev levande, ja, fullt av liv och allt och varje kom till mig såsom budbärare (änglar) från det översinnliga. Jag hade sagt nej till tingen och människorna och allt, uppgivit det allt, och så kom tingen, människorna, djuren till mig såsom nya gestalter i en ny skapelse. Och jag fröjdades med bävan. Det var en beskådelsens tid. Allting låg bländande klart och likväl med ett milt sken framför mig, både andliga och himmelska och jordiska ting. Jag kan nu knappast säga hur länge denna tid varade, i tre år tror jag. Sedan blev det mig fråntaget. Vid detta fick jag ej tydligen stanna. Vägen ledde vidare."


Hjalmar Ekström






Av Krister - 19 oktober 2019 23:03







Har just kommit hem från kvällsmötet i Församlingen Arken, Kungsängen. Gästtalare var Henry Hinn, mer känd som Benny Hinns bror som är en känd helandeevangelist och anordnar stora väckelsemöten världen över. Mitt sällskap hade hört i stort sett samma predikan eller snarare vittnesbörd redan 2002. Jag tyckte att budskapet lutade mycket åt stå-upp med inslag av lyteskomik. www.arken.org


Pastorsparet Linda och Gunnar Bergling fanns förstås på plats under mötet och Lindas dotter mediepersonligheten Hannah Graaf. www.femme.se







 











Av Krister - 18 oktober 2019 23:15






Skaffade för första gången hem en papaya ikväll, inköpt på Coop för en tjuga. Har dragit mig för att provsmaka tidigare, kolhydratinnehållet ligger relativt högt, 8,8g per 100. Det finns många frukter eller örter som kommer att förbli oätna under min livstid. Det är väl stundens ingivelse som avgör köpbesluten.


Söt citron som odlas bland annat i Iran har jag faktiskt provsmakat. Det låter motsägelsefullt för en citrusfrukt som är känd för den sura smaken.

Man ska undvika prata i telefon samtidigt som man äter av citronen, den surnar fort, sa min iranske kompis. Kaktusfikon är också en frukt som jag köpt hem i perioder, men det kan finnas små taggar kvar på frukterna som kliar.







Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards