Alla inlägg under juli 2019

Av Krister - 24 juli 2019 08:16






Det händer att jag besöker fornborgen i Runsa emellanåt, men det blir glest mellan tillfällena. Det har eldats på berget, och en eldstad har gjorts av stenar på en annan plats i det gräsbevuxna området, trots att det finns föreskrifter som inte tillåter öppen eld i strövområdet. Men det var rent och snyggt, inget skräp, och gräset var slaget längsmed gångstigarna. En Väsbybo i min generation berättade att fornborgen i Runsa var en populär plats för äventyrslekar och bad på somrarna under uppväxtåren.


Terrängen är lite besvärlig med den branta lutningen de sista stegen upp på höjden och den vidunderliga utsikten över fjärden Skarven, Mälaren.






                




 


Av Krister - 23 juli 2019 16:24





Ställde bilen vid Rosersbergs slottsområde och gick upp till Runsa fornborg i förmiddags med utsikt över den storslagna fjärden Skarven. Varmt och luftfuktigt efter regnet i direkt solljus, kallare i skuggan. 

På promenadstäckan upp till fornborgen passerar man en av Sveriges största skeppssättningar. Det var förmodligen här som människorna i fornborgen begravde sina döda. 

Informationsskylten som är eldskadad, berättar att skeppssättningen är en relativt ovanlig gravform som har använts i Sverige sedan bronsåldern. Gravens speciella utformning har väckt många frågor. Vad betyder skeppsformen, vem var det som fick en så här speciell begravning och var det väderstreck som skeppet låg i viktigt?


Troligen ska graven symbolisera ett skepp som transporterar de avlidna över dödens flod in i dödsriket.

Skylttexten berättar vidare att vid den här tiden brändes den döde ofta på bål - kanske trodde man att själen lättare skulle frigöra sig från kroppen och söka sig till dödsriket. De brända benen samlades ihop i en lerkruka eller så byggdes graven direkt över bålresterna.


Mångfalden fjärilar längsmed Runsa kulturstig överraskade. I bild Storfläckig pärlemorfjäril.






        



   


 




 


 







Av Krister - 22 juli 2019 18:54




Att smaka jordgubbar från Ulvagubben är en av de mål jag sätter varje säsong. Har frågat efter dem hos handlarna, men fått till svar att de har ett för högt pris, skörden är inte så stor i år. Åkte ut till Ulva kvarn och köpte en plastförpackning på 400 gram för en femtiolapp. En del av dem är syrliga i smaken och inte fullt så söta.


På tal om jordgubbar, så hörde jag att en person i min vänkrets fick mögliga jordgubbar hemlevererade från en känd matleverantör. Så länge jag är fullt frisk kan jag inte förstå nyttan av att få maten hemlevererad till dörren vara sig den är dålig eller inte. Snart nog får jag anlita hemtjänsten ändå för matinköp. 


Luften känns fuktig idag, har gjort två klädombyten. För att uppnå dagens nivå på stegräknaren tog jag en promenad till Coop i Märsta i halvfemtiden. 7724 steg på 1 timme och 14 minuter.





                 




Av Krister - 21 juli 2019 21:33





Under juli månad inbjuder kristna församlingar till seminarier och tältmöten. Mirakelkonferensen i församlingen Arken i Kungsängen är en årligen återkommande mötesserie som avslutades i eftermiddags, och har pågått sedan den trettonde juli. 

www.arken.org


I år var det Bill Prankard, Stefan Edfors, Martin Reén, Tom Roger Edvardsen, Morgan Carlsson, Petri Kosonen och sångarparet Anette och Eric Anders som inbjudna gäster. Namn som i allmänhet inte säger så mycket utanför de kristna leden, men kanske ändå kan intressera en och annan. 

Mötesserierna drar inte så många besökare som förr om åren, men väckelser kommer och går.






               

 






Av Krister - 19 juli 2019 23:15





Det diskuteras just nu om ett uttalande i tv4 där vi får tipset att klä ner oss för att inte bli rånade. "Se ut som du inte äger någonting." Det är ett råd som Brottsofferjourens ordförande Sven-Erik Alhem ger till personer, främst ungdomar, som känner sig oroliga att bli rånade och misshandlade, och i värsta fall mördade. Det gäller att inte bära för dyra kläder, mobiltelefoner och smycken. www.samnytt.se    www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/12215933


Jag känner mig orolig över den utbredda växande fattigdomen i Sverige, de sociala orättvisorna och de djupa inkomstklyftorna. Det liberala marknadskapitalistiska samhälle där jag som medborgare förväntas bära ett allt tyngre ansvar över de krackelerande trygghetssystemen. Fattigdom och orättvisor föder våld.






 













Av Krister - 18 juli 2019 23:28





Hann med en fika ute på Skokloster igår eftermiddag i Sjövillan. Kafét drivs av Svenska kyrkan i Håbo under turistsäsongen. Nu var det ett tag sedan jag åkte ut till Skokloster, det ligger lite avlägset till. I stort sett var de flesta parkeringsplatserna upptagna, en del besökare kommer med båt. Även om bilderna ser rätt ödsliga ut, så var kafét välbesökt liksom området i övrigt.


Den femte bilden, längst ner, är tagen för fyra år sedan. Fotografiet föreställer den gulmålade väntkuren i trä, stod nere vid byggan innan den revs och ersattes inte med någon ny. Inte heller anslagstavlan finns kvar.







            

 




Av Krister - 17 juli 2019 23:45





Vi gjorde ett återbesök i förmiddags på Skånela slottsområde eftersom det var så svårt att hitta den utstakade "promenadvägen" igår till den märkliga Sälnastenen, en run- och minnessten i området. Det var tjänligare väder idag med solglimtar och uppehåll, det gick lättare att hitta gångstigen och grästet var slaget. Pratade med en yngre trevlig kvinna som bodde intill sevärdigheten, hon ville inte att det skulle vara så stor tillströmning av besökare. Texten på skylten är lite svårläst, har försökt tona ner bilden något för att öka läsbarheten. 







                   

 








Av Krister - 16 juli 2019 17:24





Tog en tur ut till Skånelaholms slott med omgivningar i förmiddags vid sjön Fysingen. Vi fick korta ner promenaden då det kom en rejäl regnskur, det är ju en sådan sommar i år. Det rosa lantslottet är öppet för visning först i morgon onsdag och fram mot helgen med slottskafé.

Den fina bedagade vägskylten "Förbjudet att parkera" har fått stå kvar sedan femtiotalet, skulle jag gissa. Man ser en märkbar skillnad vilken sida av skylten som är mest utsatt av väderväxlingarna genom åren.







                     







Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards