Alla inlägg den 7 juli 2017

Av Krister - 7 juli 2017 21:24




Lyssnade på dagens sommarvärd Lennart Käll vd för statliga spelbolaget Svenska spel, som berättar främst om den skräckfyllda upplevelsen, minuterna med rånaren som förändrade hans liv. Det skulle få honom att fundera över både livet och rättsystemet. Anledningen till rånet, som skedde förra året, var en hämnd för att rånarens pappa spelat automatspel i 30 år. Lennart Käll hade enligt rånaren förstört hans liv, och nu skulle han betala. -  Man kan ju fundera över varför rånaren inte var maskerad och bar handskar för att undanröja bevis vid rånet. Även mobilerna gick att spåra. 


Samtidigt som jag känner empati för brottsoffret så vet man ju att det är så många andra som råkar illa ut och som drabbas av svårläkta trauman vid liknande händelser och kanske inte får samma stöd.

Det här är personer som lever i helt olika världar, parallellsamhällen. När vd:n berättar i programmet om hur hårt han arbetar, tänker jag på den underbetalda undersköterskan som sliter ut sig under de stressiga underbemannade dag- och nattskiften, och på vilka grunder arbetsköparna värderar arbetet utifrån ett marknadskapitalistiskt perspektiv.

Sedan kan man fundera över om pappans spelmissbruk som rånaren såg som anledning att ge igen på. Om det var den egentliga och huvudsakliga anledningen då det i grunden kanske handlar mer om hur klassamhället ser ut med utanförskap, arbetslöshet, droger och segregation. Att vi faktiskt inte har samma förutsättningar till utbildning och höga inkomster beroende på social bakgrund och etnicitet.


http://t.sr.se/2tlzVBF





Av Krister - 7 juli 2017 20:12

  

Ur diktsamlingen "Tusen skäl att leva"

Dom Helder Camara


Av Krister - 7 juli 2017 10:09




Idag den sjunde juli är läget för rabattororna lite bättre, men det dröjer. Den gula klätterrosen är en "Golden Showers". Den rödblommiga buskrosen är förmodligen en "Pomponella kordes". Är det en blandros är den svår att artbestämma. Räddade rosen från komposthögen en gång i tiden och det ser i varje fall ut som att den tål kylan och blommar tacksamt varje år och remonterar.  - Det här med intresset för rosor har kommit då jag blivit äldre, det är inte lika roligt att odla i kruka på balkong.





   


 





Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29
30
31
<<< Juli 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards