Alla inlägg under februari 2021

Av Krister - 13 februari 2021 22:14



Slog oss ner i förmiddags med lördagslatten och en nybakad semmelbulle med utsikt över det vackra vinterlandskapet. Brödet påminde mycket om de gräddbullar jag fick som barn i fastetider. Men det blev oftast med varm mjölk. 


Försökte mig på att trycka luft i däcken på OKQ8 i Väsby mot eftermiddagen, men de elektroniska luftpumparna är lite osäkra, jag föredrar de mekaniska tunga klumparna som man luftade däcken med tidigare. Luftpumpen fungerade bättre i Märsta.

Jag har kört med för lågt ringtryck, det ska ligga på 2,40 bar på Opeln. Luft drar ihop sig i kyla och expanderar i värme, därför ligger trycket lägre när däcken är kalla vintertid och ska dessutom kontrolleras varannan vecka.

OK-butiken hade inte lufttrycksmätare i sortimentet, vilket jag tycker att de borde ha. 


 

   









Av Krister - 12 februari 2021 23:29



Dagstemperaturen låg på som högst två minusgrader idag, det kändes inte så tungt och jag slapp skrapa isiga bilrutor på morgonen, det sparade tid. Den senaste uppdateringen gällande coronapatienter på IVA är 219, det går åt rätt håll.


Det har varit diskussioner om hur jag rengör händerna på ett äldreboende som jag besöker fredagar. Först ska man tvätta händerna med tvål och vatten, och sedan handsprita sig för att vara helt säker. Eftersom handpriten kan svida i skinnet vill jag först handsprita och sedan tvätta bort spriten med tvål och vatten, men så får det inte gå till. Och så är det munskydd som gäller förstås. På ett annat äldreboende fick jag den här veckan direktivet att både använda munskydd och visir.


Pumpflaskorna kan innehålla annat än vad etiketten visar, och man får vara försiktig med vad man rengör sig med.






  

Av Krister - 11 februari 2021 16:08



Tog utmaningen och gick promenadrundan vid åtta minusgrader ungefär vid Löwenströmska på förmiddagen. Solen värmde inte så mycket idag att man kunde tala om dagsmeja. SVT nyheter upplyste oss om att för drygt 15 år sedan, alltså året 2005, hade Ärna flygfält norr om Uppsala -32,6° C. 

 

Det året var jag bosatt i Örbyhus och tog den vägen just den natten från Arlanda. Om jag minns rätt visade utetemperaturen i bilen på ungefär trettioen minusgrader. Vid sådana temperaturer tänker man på att det inte får bli driftstopp längsmed vägen, det kan bildas isproppar. Jag hade det bekvämt med värmegarage som var inhyst i Tierpsbyggens fastighet under natten.




   





Av Krister - 10 februari 2021 20:07



I morse visade displayen i bilen på -22,5 C när jag ställde den på parkeringsplatsen vid Fältvägen i Märsta. Det är ett riktigt köldhål. Området ligger på gammal sjöbotten och ger en förklaring till varför det kan bli så kallt och fuktigt vid den här årstiden.

När jag körde buss på SL för nästan fyrtio år sedan gick jag till stationen från depån efter avslutat nattpass, det var rejält kallt vissa vintrar då också med riktigt låga temperaturer. Nu ikväll visar temperaturen på -6,5 C och snöfall. En rejäl tempraturskillnad.


I bild utsikten från nya Färgskarapans tredje våning idag. Satt i två förhandlingar, den tredje ställdes in.




 







Av Krister - 9 februari 2021 20:57



Klädde mig lager på lager för att skydda mig mot kylan på förmiddagspromenaden. När temperaturen steg mot middagstid kändes det varmt och svettigt i den tjocka dunjackan, för att inta tala om minuterna i lägenheten innan man går ut.

Jag fick variera med den tunnare skaljackan med ombyte i bilen för att inte

svettas där också.


Idag gick det att gå ut på Fysingens frusna is. Spåren i snön vittnar om full aktivitet under helgen.

Jag måste flytta på bilen innan elva på kommunens parkeringsplats så jag startade upp i -15,5 C och tog en runda nu inför natten.




         













Av Krister - 8 februari 2021 21:25



Så här såg det ut vid Svartinge golfbana i Sollentuna vid samma tidpunkt förra året 2020. Det känns främmande att tänka sig att arrangörerna fick lägga ut konstsnö för att skidåkarna skulle få spår att åka i om man ser årets snörika vinter.


Det var ivarjefall behagliga fyra minusgrader och dagsmeja under dagen, nu ikväll känns det tyngre med nedåt tolv minus när jag ställde bilen för dagen.



 

Av Krister - 7 februari 2021 22:37



Ställde bilen i garaget under Kista galleria och chansade på att dörren skulle stå öppen till gudstjänstlokalen i Kista kyrka, vilket den gjorde idag. Med personal varierade antalet mellan åtta och tio besökare. Jag tände ljus i behållarna och lyssnade till kända pianostycken och fick avslutningsvis Guds välsignelse.

Tog en bild från ett av biblioteksfönstren i gallerian. Köpte ett 5-vägs grenuttag på Clas Ohlson, Det blev ett elektriskt kontaktfel på det tidigare grenutaget som har hängt med sedan jag minns inte när, tjugo år kanske.


Kylan gör att jag får sendrag i benen, vilket inte händer så ofta. Dagsmeja under förmiddagen och kring elva minusgrader nu mot kvällen.




 





Av Krister - 6 februari 2021 21:36



Vi fick en solig och fin dag med sex, sju minusgrader och dagsmeja. Latte på förmiddagen i Väsby och en tur till Täby mot eftermiddagen. Det var rätt intensiv trafik och många som vistades i Täby köpcentrum, jag tog på mig munskyddet, det var svårt att hålla avstånd.

 

Växlarna i Opeln känns tröga att lägga i emellanåt, förmodligen är det länkaget som måste ses över. Det var en åkomma som kom med tiden i Kian de sista åren. Det kanske räcker med ny olja i växellådan.




   





Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards