Direktlänk till inlägg 15 mars 2023
Beställde för första gången en norrländsk parisare på Frasses i Gottsunda centrum ikväll som görs på falukorv eller ännu hellre på den speciella korv som benämns som just parisare. I en originalparisare ska det inte vara sallad och serveras i bröd utan sesamfrön och alltid med Bostongurka eller gurkmajonäs. Den typiska drycken till en norrlänsk parisare ska vara läskedrycken Trockadero. Frasses parisare har sesambröd. Jag tog ett smaksatt mineralvatten.
I södra Sverige kallas rätten mest Korvburgare, utom i Göteborg, där man säger Göteburgare. I Finland lägger man en falukorvsliknande medisterkorv mellan bröd och kallar den Björneborgare.
Den norrländska parisaren uppfanns i Umeå under senare halvan av 50-talet som en typisk nattmacka, alltså något man beställde i korvkioskan på hemvägen efter en utekväll. Gatuköket Ragges serverade en falukorvsskiva skuren på snedden för att den skulle bli större än en vanlig skiva.
Vi gjorde promenaden i Rosersberg idag också som igår, det var någon minusgrad där inte solen nådde fram i slottsområdets skuggiga partier och ishalka. Temperatur mellan en halv minusgrad och uppåt fem, sex plusgrader.
Deltog i förmiddagens högmässa med prostvisitation i Märsta pastorat. Kontraktsprosten besökte kontraktets församlingar med uppdrag av biskopen och domkapitlet där Anders Johansson uträttade kontrollbesök. Mässan satte slutpunkt på visitation...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|