Alla inlägg under april 2017

Av Krister - 16 april 2017 19:36




Kom inte isäng förän en kvart i fem i morse. Segade mig iväg till elvagudstjänsten i Sundbyberg som tar ungefär 45 minuter att köra med bil en kvart försenad in i gudstjänsten. Nu var det inte direkt någon trafik och det är gott om lediga parkeringsplatser.

 

Det är inte första gången jag besöker den Etiopisk-ortodoxa kyrkan som hade en fyra timmar lång mässa och mat efteråt som avslut på fastetiden vid fyratiden på morgonen, nu i en lokal i Kallhäll. Etiopisk-ortodoxa kyrkan är statskyrka i Etiopien och sägs vara det äldsta kristna landet i världen. Liturgiskt sett är mässan intressant men samtidigt tröttande i längden med liturgisk sång, bibelläsning på amarinja, rökelse och ceremonier där man ska kyssa både förgylld Bibel och förgyllt kors i procession.

 

Handstöpta brandgula, långsmala ljus som släppte ifrån sig glöd. Rytmisk sång till trummor och handklappningar. Ett färgglatt grönglänsade broderat parasoll som hölls över mässande präst och ett uppochnervänt färgglatt paraply för kollektupptagning. Kvinnor och män sitter åtskilda och man skulle ta av sig skorna vilket ställde till det då jag var tvungen att leta efter dem i skohögen efteråt.

 

Mycket får man vara med om, brukar gå i sällskap när jag blir inbjuden. 

 

 


Av Krister - 15 april 2017 18:41



Önskar er läsare en god fortsättning på påsken. Det har varit en lugn dag med påskmiddag hos min syster med familj i Knivsta nu i eftermiddags. Det händer en del senare ikväll vilket jag återkommer till, påsken är ju inte över än.



 






Av Krister - 14 april 2017 23:53




Det blev en solosång på förmiddagens långfredagsgudstjänst och jag delade dessutom inledningsordet från Markusevangeliet 15:1-15. Jag är ansluten till både Svenska kyrkan och en friförsamling, men jag kommer till mest nytta i friförsamlingen som idag då jag blev tillfrågad att medverka. De flesta uppgifter i hemförsamlingen inom Svenska kyrkan utförs av anställda.

 

Det är faktiskt tillåtet att vara dubbelansluten, man kan undra hur många det är som har dubbla medlemskap i olika kyrkor, det borde finnas statistik över det också.

Det känns som om vintern har kommit tillbaka med de temperaturer vi haft idag kring nollan.



 

 

Av Krister - 13 april 2017 20:49



Det är ett stort utbud av gudstjänster och mässor nu under påsken. Jag deltog i en getsemanekväll för nästan tre timmar sedan. Ordet "getsemanekväll" låter väl som rena hebreiskan för den oinvigde. Kvällsmötet påminner oss om Jesu kamp och ångest inför gripandet och som leder till korsfästelse och död, men också till uppståndelseglädje och seger på korset. Jesus lever!

 

Nils Ferlin beskriver i dikten Getsemane som ett mörkrum i Guds fotoateljé.

 

 

Getsemane

 

Han var en så liten och klen artist

att han kände sig mer än lovligt trist.


Då satte han sig vid sin Fader 2

en vacker afton  och skrev  som så:

 

Gud har i sin fotoateljé

ett mörkrum som heter Getsemane.

 

Där växer det klara bilder fram

för den som är lugn och allvarsam. 

 

Men den som är rädd - för köld och ris,

får aldrig en blomst i paradis.

 

Hans liv blir liksom en öde slätt

av inga silverne tårar vätt.

 

I purpur, kanske, och glans han gick,

men blicken hans var en tiggarblick.

 

Till aska kom han men aldrig brand

och månen ler åt hans tomma hand.

 

Ty den som är rädd för Getsemane

har ingenting alls att få eller ge.

 

 

Ur diktsamlingen "Goggles" från 1938. 

 

 




Av Krister - 12 april 2017 23:30

 

 

Kvällen börjar bli sen. Vikten låg i varjefall på 76,4 kilo efter träningspasset och blodsockret visade på 5,5 mmol/L i morse. Det har varit tät trafik på motorvägen via Arlanda och norrut ikväll, det är väl påsktrafiken inför helgen som gör sig påmind. Hann ändå till bågskyttet utan större förseningar. 

 

 

 

Av Krister - 11 april 2017 20:43


Årets majblomma fick jag tag i nu ikväll. Röd med små svarta prickar, svartfläcksjuka om man pratar om rosor. Jag nålar fast kransarna i bilens innertak för varje år.


 

 




 

Av Krister - 11 april 2017 10:26



När jag av någon anledning hyr bil brukar jag göra en summering av intrycken i bloggen i efterhand. Nu var det brådskande så den Peugot 208 som jag hyrde i två dygn på OKQ8 var inte rengjord inuti, framrutan var smutsig bland annat. Det är bra när man hyr bil att det inte är några krångliga tekniska finesser som man måste sätta sig in i.

 

Peugoten var rätt enkel och funktionell med vanlig startnyckel. Motorhuvsreglaget satt där den skulle synlig och kunde kostatera att det är lätt att byta strålkastarlamporna med gott om utrymme. Man satt hyfsat bra i förarstolen också. Däremot gillar jag inte växellådan, man måste ha mycket grundgas för att inte få motorstopp.




         










Av Krister - 10 april 2017 22:34



"Som svar på din fråga så anser jag att de mest kännbara farorna inför det kommande århundradet kommer att bli: religion utan den Helige Ande,  kristenhet utan Kristus. Förlåtelse utan ånger. Frälsning utan pånyttfödelse, politik utan Gud och himmel utan helvete."

 

Citat av William Booth, 

Frälsningsarméns grundare.

  

 

 

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< April 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards