Direktlänk till inlägg 8 september 2017
Går man in på www.matkalkyl.se/se-kaktusfikon.php får man veta att kaktusfikon innehåller superlite kalorer, men också 6,7 gram kolhydrater per 100 gram. Det är hyfsat, man äter ändå inte så stora mängder om man ser det till den LCHF-kost som jag följer för att hålla blodsockervärdena på en så normal nivå som möjligt. Kaktusfikon har varit helt okänt för mig som något ätbart fram till för tio år sedan och då i kontakt med en libanesisk vän.
Eftersom det här är frukten från en kaktusväxt kan det förekomma rester av taggar på skalet, trots noggranna kontroller. Jag tycker att det kliar i händerna då jag tar i dem, och kan tänka mig att det är microskopiska taggar knappt synbara för ögat. Man får skölja frukten i vatten några gånger. Jag tyckar att frukten är supergod och ska ätas kyld och är dessutom dekorativ. Kaktusfikon mognar mellan augusti och december och skördas då under sin naturliga årscykel. Istället för glass kan man ju äta den till naturell yoghurt eller Keso.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|