Alla inlägg under september 2016

Av Krister - 21 september 2016 11:19

 

 

Kostnader för resor till och från jobbet får bara dras av i deklarationen om de överstiger 11.000 kronor, framkom det i igår i regeringens budgetproposition. Tidigare gällde 10.000 kronor. Arbetaren som gör avdrag för sina dagliga resor till och från sitt arbete förlorar alltså ytterligare en tusenlapp i avdrag inför nästa års inkomstdeklaration. -  Mellan åren 2006 och 2013 har ribban höjts med 3.000 kronor.  - För oss med beviljade avdrag för tjänsteresor med bil gäller andra regler.  

 

Vi ska påminna oss om det än mer skämmiga; bilreseavdragen har bara höjts med en ynka femtioöring sedan den borgerliga alliansen tillträdde 2006 som alltjämt ligger kvar på 18.50 kr/mil. Höjningen krystades fram för att rädda Kristdemokraternas anseende då de lovade en bensinskattesänkning på två kronor inför valet 2006, vilket de inte kunde infria.

 

Under socialdemokratisk ledning har reseavdragen höjts något som kompensation för arbetare som har långa arbetsresor när energiskatterna höjts, även om kompensationen  har legat i underkant. Moderaterna som låtsas att de är ett arbetarparti, har inte varit lika tillmötesgående förutom den framkrystade femtioöringen.

 

 

 

 

Av Krister - 20 september 2016 10:27

 

 

Så här års när dagsljuset faller på ett mer framträdande sätt än under den mörka årstiden, kommer inristningarna i trädens bark fram  i en annan dager. Sedan jag skrev ett inlägg om barkristningar i min tidigare blogg den 14 juli 2015, har det tillkommit en ny ristning i år, vilket gjorde mig glad. Traditionen lever vidare och kärleken spirar alltjämt, kommer, går och består genom livet, men får inte tas för given.  - Bilder från Rosersbergs slottspark i går.



       



Av Krister - 19 september 2016 22:59



Det är nu tio år sedan rondellhundar placerades ut i rondeller över stora delar av Sverige, och blev under 2006 och 2007 något av en mindre folkrörelse. Om vi nu ens kommer ihåg det. När konstnären Stina Opitz skulptur "Cirkulation II" vandaliserades i Nygårdsrondellen i Linköping, blev det därmed upptakten till rondellhundsbegreppet.

 

På Rosersbergs slottsgård står en hund i brons upprest utan att ens gjort anspråk på att vara en rondellhund, men den uppfyller väl förutsättningarna för att benämnas som en sådan, mitt i en gräsbevuxen rondell med blomsterplantering.

Bronsskulpturen skall föreställa hertig Karls italienska vinthund. Somliga tycker att hunden ser strykrädd ut där den står med svansen mellan benen. Vem skulptören är till konstverket får jag återkomma till.





     





Av Krister - 19 september 2016 11:16




Vitkålen är billig just nu. Handlade färsk vitkål för 3:90kr/kg på Coop Extra i Rotebro igår kväll. Vitkålhuvudena är både tunga och otympliga att bära på så det blev bara en. I morse rörde jag ihop svampsoppa med just vitkål som jag kokade i saltat vatten, fiskbullar, ägg och broocoli. - Det är en konst att plåta mat så den ser aptitlig ut på bild beroende på hur ljuset faller. 




 











Av Krister - 18 september 2016 14:19






Rörde ner de sista fiskbullarna i katrullen med thaisoppa, ägg, broccoli och blomkål nu i morse, jag hoppar över frukosten. Fiskbullar är ingen kulinarisk upplevelse, men här fungerar det bra. Jag vill äta något med fisk varje dag i veckan, och det här går ju fort att tillaga.


Eftersom jag är kyrklig av mig så blev det ett gudstjäntbesök den här söndagen också och nu under temat Gud och mammon. Underförstått är det den andliga rikedomen som framhålls utifrån Bibeltexterna och vårt förhållningssätt till den marknadskonsumtion som vi är mer eller mindre underställda. Det gäller de flesta partier också för den delen som på ett eller annat sätt anammar den fria marknaden och de konsekvenser det medför.  Utifrån mitt synsätt är det marknadsliberalismen som utgör det största hotet mot både miljö och folkhälsa och som skapar fördelningspolitiska konflikter världen över, men det predikas det inte om. 




 



Av Krister - 17 september 2016 18:20




Det är både skördefest och klassiker bilträff ute på Wenngarn i helgen, blev vi varse om när vi såg den långa bilkön vid middagstid på vägen dit. Eftersom vi inte ville köa och trängas på marknad, blev det en fika i Sigtuna stad på Café Myntet. Det var ett fåtal gäster inne i restaurangen, somliga spansktalande. Kaffestugan Tant brun drog nog mest gäster idag, man kunde sitta ute fortfarande i det svala, men ändå sköna höstvädret. Längsmed strandpromenaden finns ett soldäck med bekväma träsoffor att luta sig tillbaka mot . - Bilder från idag. 




       




Av Krister - 16 september 2016 22:13




I Svt Nyheter stod det i dag om att tiggarna har blivit en del i gatubilden och svenskarnas vilja att ge har avtagit. Men fortfarande finns tusentals tiggare i Sverige, de flesta lever i misär och en del utnyttjas grovt. -  Att tiggarna har blivit färre är något som jag har konstaterat i köpcentrumens huvudentréer. Jag tycker att övernattningarna i bilar och i tält på rastplatserna söder om Arlanda har minskat också, det är trist att de skräpar ner så pass och  bryter av grenar från träden i närheten när de eldar.


I Arlandatrakten säljer de kvastar och köksredskap i trä, och i somras kom jag över en yoghurthink med handplockade hallon för en femtiolapp utanför Ica Maxi, Arlandastad. Har väl aldrig ätit så mycket hallon en sommar som i år, och goda var de också. Blandade dem med blåbär i yoghurt. Jag brukar skänka en tjuga till en äldre man utanför närbutiken vilket jag gjorde även idag. Det har också hänt att en av dem har sålt de hemlösas tidning Situation Stockholm, samtidigt som en landsman har tiggt i entrén.







Av Krister - 15 september 2016 23:54




Gjorde mitt simpass ikväll igen. Jag får ta en billigare duschtvål med mig nästa gång, den jag hade ställt ifrån mig hittade jag inte, och att ta resterna från andra flaskor känns inte så kul. Det är inte så mycket att bära på när jag ska simma, simväskan är mindre än den för gymmet. Badvakten pratade om att jag skulle låsa in mina värdesaker i de små förvaringsskåpen, vilket jag gör. Det sker ofta inbrott i de stora klädskåpen, men det har hänt att det sker inbrott i de små värdeskåpen också. En familj som jag känner till fick problem med försäkringsbolaget som inte ville ersätta det som försvann från värdeskåpet då detta ansågs var något som kommunen skulle ersätta. 


Det var sagt att jag skulle gå på hockeymatch nu på söndag, men den person som skulle slå följe ringde ikväll och sa att det måste ställas in. Den åttioårige farfadern hade blivit påkörd av en bil på motorcykeln och avled av skadorna. I den åldern har man inte samma uppfattnings- och reaktionsförmåga, så man vet inte. Motorcyklar är livsfarliga, man sitter oskyddad. 



Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards