Alla inlägg under november 2016

Av Krister - 22 november 2016 23:11




Under valåret 2014 varnade statsminister Fredrik Reinfeldt inför valet för revolution om oppositionen vann valet. Han sa då att han inte trodde på en sådan då all revolution handlar om att omstörta samhället, enligt Fredrik Reinfeldts uppfattning.   


Ursprungligen var den liberala ideologin revolutionär. Den franska revolutionen ses som en borgerlig revolution i det avseendet att den framväxande borgerliga samhällsklassen revolutionerade mot kungamakten och samhällssystemet. Revolutioner kan indelas i ekonomiska och politiska kategorier och även religiösa, sociala och vetenskapliga omvälvningar, vilket kan genomföras både med fredliga och våldsamma metoder.


Man får den uppfattningen att Reinfeldt talade då mot sig själv och den marknadsliberala revolution han själv var med och drev igenom, och som pågick under de åtta åren han satt på statsministerposten. Förändringarna beskrevs i media som krisartade och kaotiska. 






Av Krister - 22 november 2016 18:13



En gäspning är alltså ett tyst skrik efter kaffe. Då vet vi. - Väggmålning på kaféväggen, Thun´s i Faringe.




 






Av Krister - 21 november 2016 08:42




Baxade upp kristallkronan i rumstaket i helgen och som legat nerpackad i flyttkartong i ett förråd i många år. Mässingsarmaturen var tung, takkontakten var delvis övermålad och jag fick balansera på en stol och svetten lackade. Den behövde en genomgång med såpa och diskmedel och nya glödlampor. Det är rätt typiskt för gamla ljuskronor, det kan sitta olika typer av glödlampor i dem. Man tar vad man har hemma för tillfället då en glödknopp gått i armaturen. Nu blev det enhetligt med rätt svaga 11 watts vridna kronlampor som ger att gulaktigt varmt sken. Ursprunglingen satt det 15 wattslampor, men finns väl inte att köpa i butikerna längre. En prisma saknades, det går att komplettera en ljuskrona med andra prismor, så jag får höra mig för. Det hänger en liten ljuskrona i halltaket också som jag köpte på loppmarknad. Där fick jag byta ut kronlamporna mot päronglödlampor som är den rätta lamptypen.






 

 






 

Av Krister - 20 november 2016 20:36




Det nya Ica kvantum i Märsta centrum öppnades högtidligt i onsdags den 16 november men avslutades tyvärr med att butiken rånades samma dag under kvällen. Transportbilen forcerade huvudentrén och rånarna plockade med sig varorna. Jag passerade igenom den nyinvigda butiken i onsdags, men handlade först i kväll. En del varuhus känns mer välkomnande än andra och man kan ju hoppas på att butiken här blir något mer än en trist kal konsumtionslada som många andra.




Av Krister - 19 november 2016 17:45




Lördagsfikat tog vi idag på det välbesökta Slottsträdgården, Ulriksdal. Slottskafét har semesterstängt i november, vi fick vända. Inne i växthuskafét omgavs vi av en blommande storvuxen hibiskusbuske som känns lite märkligt att se då man normalt sett ser den som krukväxt i ett fönster. Det är så med. Växten odlas i de tropiska och subtropiska delarna av världen, så den trivs väl rätt bra i det fuktiga växthusklimatet som vi slog oss ner i. 

Förmodligen droppade det från taket, bordsduken var våt. Det fina novembervädret påminde om vår med uppåt +6 C. Det har blåst rejält idag och den lågt liggande solen bländar.



       




  





  

Av Krister - 18 november 2016 22:19




Fick fyrhjulsmätningen uträttad i förmiddags. Vad jag kan se i bokföringen gjorde jag en tidigare framvagnsinställning på Kian för tre år sedan i slutet av oktober 2013. Det går inte att göra någon justering av hjulen på bakaxeln vilket kan tyckas märkligt, men vinklarna var ändå godkända. Mekanikern gjorde en bra förhandsinställning efter styrledsbytet igår utan instrument, det var inte så stora avvikelser som skulle rättas till. Kostnaden låg på hyfsade 750 kronor. Håller man sig utanför storstadsområdena och inte drar sig för lite längre stäckor, kan man komma billigare undan.






 







Av Krister - 17 november 2016 22:27





Fick bägge styrlederna bytta idag, men framvagnsjusteringen återstår. Efter nästan fyrtio tusen tillryggalagda mil med Kian, kan jag inte säga så mycket om bytet. Framvagnen är robust och slitstark med tanke på den aggressiva trafikmiljön som fordonen utsätts för med fartdämpande betongbulor, potthål och dåligt plogade vägar och allt vad det nu är som påverkar slitaget.


Lägger ut en bild från vägbygget mellan Alunda och Gimo längsmed länsväg 288 och från verkstadsbesöket. Jag har kört vägsträckan sedan jag fick körkortet under sjuttiotalet och även yrkesmässigt i linjetrafik under en kortare period som bussförare. Vägen har varit mycket tröttande att köra mellan Uppsala och Öregrund, så vägbygget har varit efterlängtat med tanke på trafiksäkerhet och framkomlighet.






       






Av Krister - 16 november 2016 20:13






Det är roligt att lägga på nya däck, det gör en märkbar skillnad direkt och sersnyggt ut. Det går också lättare att styra och vägljudet minskar. Jag byter däck varannat år ungefär. Var upp till däckverkstaden norr om Uppsala i förmiddags och fick två nya odubbade Bridgestone Blizzak WS80 med dimensionen 205/55 R 16 pålagda för 2500 kronor. Det är nya däckmönster den här säsongen. Tyvärr blev det ingen fyrhjulsmätning då styrlederna var glappa i framvagen och måste bytas ut. Några reservdelar fanns inte hemma i reservdelsbutikerna utan måste beställas. Det tar någon dag att få hem delarna. Femtio mil kan man köra med en framvagn med felinställda hjulvinklar, fick jag veta. Nya delar är i varjefall beställda, jag räknar med uppåt sjuttio mil innan jag får framvagnen iordningställd. - De nya vinterhjulen i bild.







 








 

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards