Alla inlägg under november 2017

Av Krister - 6 november 2017 18:07




Vistelsen på Wenngarn med sällskap och eftermiddagskaffe. Slottsbyggnaden i sin nuvarande form är huvudsakligen uppfört år 1670. Slottets stensättning i stenhallen är iögonfallande, förmodligen i svenska bergarter som fanns tillgängliga.

 

Kaféet var rätt välbesökt idag trots en vanlig måndag i början av arbetsveckan. Kanonvädret gjorde väl sitt till.




             






Av Krister - 5 november 2017 22:08





Det har inte hänt så mycket idag. Gråväder men milt och blåsigt. Eftersom det är Allahelgonahögtid så blev det sånger med himlen som tema och en åminnelsestund i förmiddagsgudstjänsten. Kvällsmötet hade en annan utformning.



Vinterorgel


Ditt tempel är mörkt och lågt är ditt valv,

Allahelgonadag!

Där slocknar sommarens hymn som ett skalv

av klämtande slag.

Sin mantel river den svarta sky,

och lundarnas bleknande trasor fly,

och natten mässar om allt som är dött,

allt hö, allt kött.


Det dagas ånyo, det klarnar så vitt,

det blånar så vasst.

Det växer en värld ur förgängelsen mitt,

en vit och fast.

I frostiga kvällar skönjs en arkad

med pipor av silver i glittrande rad;

nu reser vinten sitt orgelhus

ur mörker och grus.


Nu behöves ej lövens lösa lek,

ej susande äng.

För svag är den saviga bågen,

för vek är blomstersträng.

Men furan på höjd och granen i dal

de ljuda alltjämt som en sträv principal:

Cicilia stämmer sitt instrument

till Guds advent.


Nu ligger det stora tempeldun

som en liljevret.


Erik Axel Karlfeldt











Av Krister - 4 november 2017 23:37




Såg på nätet att församlingen Livetsord hade den årliga ungdomkonferensen Youth Conference 2017 som pågått sedan i onsdags med avslutning imorgon förmiddag. Jag åkte in till sjumötet ikväll och fick erfara ett mycket kraftfullt möte där församlingspastorn Joakim Lundqvist predikade. Temat i år var "Ren, Rotad, Radikal."


Det är ju Allahelgonahelgen nu så jag passade på att besöka mammas gravvård utanför Knivsta på hemvägen för att se om någon av syskonen hade tänt gravljus. Det är brorsan som sköter den saken, vilket han hade gjort i år också.






Av Krister - 3 november 2017 20:47





Bilprovningen skickade ut ett brev till oss fordonsägare med slutsiffra 3 eller 4 i veckan med uppmaningen att besikta personbilen eller den lätta lastbilen i januari-mars 2018 för att undvika risken för körförbud på grund av nya inställelseregler.


Den 20 maj 2018 införs nya regler som innebär att personbilar och lätta lastbilar ska besiktas senast 14 månader efter föregående kontrollbesiktning. Detta innebär då  att personbilar som kontrollbesiktades i januari-februari 2017 riskerar att få körförbud från och med den 20 maj 2018 om de inte har besiktats innan dess.

Och så erbjuds en rabattcheck på en hundralapp om man besöker Bilprovningen under perioden 1 januari-31 mars 2018.

De tre första månaderna under året är ingen rolig period att besikta bilen med det besvärliga och smutsiga väglaget och kylan som råder då. Det är väl lågsäsong just under den perioden.

 

Det som inte framkommer i Bilprovningens knapphändiga information får man läsa på Transportstyrelsens hemsida.

Den största förändringen är att de fasta besiktningsperioderna, som baseras på sista siffran i registeringsnumret, slopas och det införs rörliga perioder. Regeländringen är en anpassning till gällande EU-lagstiftning. Mer att läsa på:

www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsbesiktning/nya-besiktningsregler-20-maj-2018/


För min del besiktade jag bilen sista veckan i juni 2017, och då kan jag alltså om jag förstått det rätt, köra som längst i 14 månader innan det blir körförbud på bilen i slutet av augusti 2018. Slutsiffran har varit ett stöd för minnet som påmint mig om när besiktningen närmat sig, men i praktiken innebär det inga större bekymmer.






 













Av Krister - 2 november 2017 23:12





Ringde återbud till diabetessjuksköterskan i morse igen, hade fått en tid en kvart över elva. Anledningen till återbudet var att jag missade provtagningen på labbet 3-7 dagar innan på grund av  den besvärliga och långdragna hostan och förkylningen, och så bokades en ny tid några veckor framöver. Har haft relativt höga blodsockervärden den senaste tiden. I morse låg blodsockret på 6,4 mmol/L fastande. LCHF kan höja fasteblodsockret också under morgonen läste jag om på webbsidan kostdoktorn.se 

 

Körde en vän till akuten ikväll som hade fått svullnader i ansiktet och ett sår i pannan utan vidare. Sjuksköterskan tog ett blodprov och kollade blodtrycket, så mycket mer än så kunde de inte göra.

 

Jag kan inte förstå att det ska säljas så mycket snask och läsk på sjukhusen, både i automaterna och i Pressbyrån. 

 



 

Av Krister - 2 november 2017 15:30




Var in på Mekonomen idag för att beställa en snabbklädsel i bomull till bilen från Pebe. Snabbklädseln har funnits att köpa i bra många år. I början fanns klädslarna tillgängliga på OK, men de senare åren beställde jag klädseln på Mekonomen och fanns att få i fem olika tygutföranden. Men nu finns den alltså inte kvar i lager längre.

Marknaden försöker styra våra köpbeteenden genom att begränsa valmöjligheterna med konsekvensen att vi tvingas köpa produkter vi egentligen inte vill ha eller helt avstå. Bilklädsel i syntet blir det i varjefall inte.





 


 







Av Krister - 1 november 2017 21:50




Eftersom min gamla kupévärmare började väsnas i fläkten, köpte jag en ny på OKQ8 i måndags.  En kupévärmare från svensktillverkade Modernum. Den här på 1700 W är något större än den tidigare som låg på 1300W och är anpassad för mellan och större bilar. Jag tyckte att den tidigare inte värmde upp tillräckligt effektivt riktigt kalla mornar. Med golvstativ eller kupévärmarhylla, totalt 920 kronor.  www.modernum.se



För någon månad sedan intallerade föreningen in nya elskåp med digital inställning och ledbelysta eluttag, men den ställer inte om automatiskt till vintertid. Den tidigare timern i det gamla elskåpet skulle man ställa fram tiden manuellt som en äggklocka, men den var inte exakt i inställningen så man fick räkna ut tiden när värmaren skulle aktiveras på ett ungefär. Just nu är det omkring sju plusgrader och regn, men det har varit kring nollan nattetid innan, så det är väl dags att förbereda sig för vintern. Vinterhjulen brukar jag byta i mitten av november.






     







Av Krister - 1 november 2017 09:44





Det blev en diskussion igår om att Sverige skulle vara unikt på världsmarknaden gällande plock- och lösviktsgodis i butik. Så är det förstås inte. Men vi är världsledande i lösgodiskonsumtion. Jag gick in och sökte på Wikipedia och lösgodis.


Bakom idén stod ursprungligen tre finska studenter, handelsstuderande i Stockholm, som i början på 1980-talet själva hade startat en godiskedja i Helsingfors och som visade hur lösviktförsäljning skulle kunna bli framgångsrikt. 

Det var först när Livsmedelsverkets år 1985 rekommenderade Hälsovårdsnämden att tillåta självplock för kunderna, som det kom till dagligvaruhandeln. Spridningen i Sverige och den ökade försäljningen gjorde att priserna sjönk på lösgodis.


Hur en statlig myndighet som Livsmedelsverket kunde rekommendera lösviktsförsäljning som ger så allvarliga hälsoeffekter är märkligt. 






 

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27
28
29 30
<<< November 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards