Alla inlägg under augusti 2016

Av Krister - 10 augusti 2016 14:00




Besökte Minutkliniken i Häggvik för några veckor sedan som har sin lokal i Ica Maxi. En blodtrycksmätning går på 60 kronor, som medlem i Klubb Hjärtat fyrtio kronor, inte hela världen.  -  Besökte Vårdcentralen dagen innan där man ska ringa innan för en besökstid.  -  Den här typen av kliniker fyller sitt behov när inte vårdcentralerna har drop-in tider som passar, det tar ju inte så lång tid att få det utfört.


Har man som jag typ 2 diabetes bör blodtrycket ligga på 130/80 mmHg eller lägre.  Mitt ena var 123/82 och på det andra något högre av de två mätningar som gjordes. Genom livsstilsförändringen med lchf och viktnedgång har blodtrycksvärdena förbättrats avsevärt. Enalapril 5mg sattes in då blodtrycksvärdena var högre.  Nu ställer jag mig frågan om jag kan plocka bort medicinen helt, får rådfråga läkaren.






 



Av Krister - 10 augusti 2016 06:57




Läste en artikel i Aftonbladet från den tredje augusti om "vansinnesprojekten" som handlade om det kinesiska bygget intill E4 "Dragon Gate" i Älvkarleby söder om Gävle. Projektet har invigts två gånger, 2007 och 2014, men tar fortfarande inte emot hotellgäster trots att "99 procent" står klart.  Kommunen hittar brister alltjämt som gör att öppningen skjuts upp.  -  Jag har följt upp projektet genom åren från start och fascineras över det.  -  Bilder från det senaste besöket nu i juli.





    










Av Krister - 9 augusti 2016 23:24



Det är väl ingen som har undgått det faktum att både Ica och Willy:s har infört kontantlösa kassor i samband med att de gamla sedlarna fasas ut allteftersom inom handeln och att kontanthanteringen har minskat. Skyltarna som informerar vilka kassor det gäller hänger i takhöjd, som om man skulle rikta blicken upp mot taket när man handlar.


Igår upprepades samma betendemönster som man kan förvänta sig, en kontantkund fick vända i kassan och snällt ställa sig sist i den långa kön intill. I en av kassorna på Willy:s förväntas kontantkunden mata in sedlarna i en svart låda i knähöjd under kassabandet. Det gäller att man är frisk nog att kunna böja på knäna och att man får med sig kontanterna som matas ut. - Man får den uppfattningen att dagens teknik är till för att tjäna ett samhälle där det inte får finnas tecken på ålderssvaghet eller sjukdomstillstånd.   



Av Krister - 9 augusti 2016 08:07




Efter det sena träningspasset igår kväll vägde jag 79,5 kilo. Kroppsvikten brukar hålla sig där mellan sjuttiosju och åttio, men helst inte över åttio eller under sjuttiofem. Man ska vara måttlig då det gäller lchf också så inte vikten skenar iväg uppåt.   -  Jag började träna under återhämtningen från utmattningssyndrom 2003 och har fortsatt med träningen sedan dess. Min erfarenhet är att man inte kan gå ner i vikt enbart av träning, men det finns förstås undantag. Det är kombinationen av kost och motion som är avgörande.  För egen del bar jag på över tjugo kilos övervikt och trivdes rätt bra med det om det inte hade varit för det höga blodsockret. Blodsockervärdet låg på fastande 5,3 mmol/L i morse. Senaste långtidsblodsockernivå 37 mmol/L.  -   Jag har tragiskt nog sett personer som övergett lchf och gått upp till samma övervikt som innan. För mig är det kontrollen av diabetes som motiverar att fortsätta och undvika medicinering så länge det nu går.






Av Krister - 8 augusti 2016 16:00




Det sägs att mellan 10 och 20 procent av Sveriges befolkning har symtom på torra ögon. För egen del är det förmodligen åldersrelaterat. Besökte ögonkliniken i Kista i förmiddags för uppföljning av ögontorrheten som jag haft i flera år, en behandling som ger resultat.  - När tillståndet förvärrades i november förra året, sökte jag läkarvård för ögonsvedan och ljuskänsligheten.  Av läkaren på vårdcentralen fick jag receptfria smörjande ögondroppar utskrivna mot allergi, vilket det inte var fråga om.


Vid ett senare tillfälle en anticeptisk ögonsalva för lättare ögoninflammation i ögonlock och öga, utskrivet av läkaren på närakuten. För att undvika ett farande mellan vårdcentralen och apoteken, sökte jag upp Källmarkskliniken i Kista. Där fick jag veta att körtlarna i ögonlockskanterna var infekterade, blefarit, vilket gav en instabil tårfilm som håller ögonen fuktiga.  


-  Varje morgon och kväll behandlas ögonen med värmekudde och rengörs med ett ögonskum under morgonen och en steril våtservett under kvällarna. Jag tar också en kapsel med 1200 mg Omega-3 för att förbättra resultatet. Fler kapslar än så förtunnar blodet och ger näsblod vilket jag undviker. 







 

Av Krister - 7 augusti 2016 22:18



Vid det senaste besöket på Gävle fängelsemuseum i slutet av juli, fick jag veta att i samband med införandet av cellstraffet i slutet på 1890-talet skärptes ordningsreglerna och det tillkom fler föreskrifter. En var införandet av ansiktsmasker, vita huvor med hål för ögonen, som skulle bäras varje gång fången befann sig utomhus. -  Med ansiktsmask anonymiserades fångarna och det psykologiska avståndet ökade mellan dem.


De fick inte lära känna varandra till utseendet för att undvika kontakt efter frigivning. Tanken var att det skulle bli lättare för dem att återgå till ett normalt liv efter straffet om de inte var igenkända. Ansiktsmasken var i bruk ända fram till 1950-talet, men var frivillig under de sista decennierna.  -  Kom att tänka på religionsutövning. 






Av Krister - 7 augusti 2016 20:49



Upptäckte nu i eftermiddags att vänster framhjul sliter snett på insidan av däcket, mönstret ser blankt ut i jämförelse med mönstret på höger framdäck. Det kommer inte som någon överraskning då jag bytte framhjulslager och spindelleder på framvagnen i maj och juni. Däcken har rullat så pass långt att jag tar en fyrhjulsmätning i samband men nya framdäck framöver, något jag återkommer till. - Annars har den Kia Soul jag kör sedan den hämtades ut ny 2010, en robust framvagnskonstruktion som har klarat sig relativt bra från framvagnsproblem. Några tidigare framvagnsinställningar har inte behövt göras.



Av Krister - 6 augusti 2016 22:20



Det har hänt vid flera tillfällen att bränsleslangen till en av dieselpumparna har haft dieselrester kvar i slangen när jag häktat av slangen vid påfyllning av diesel på Preemmacken i Rosersberg. Dieselspillet har hamnat på bakhjulet och området nedanför tankluckan och markplåten och på skosulor och händer som luktar när dieseln ska torkas bort. Sa till om det inne på den bemannade stationen och uppmanades ta en annan pump nästa gång. Något fel är det ju med automatiken.



Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<<
Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards