Alla inlägg den 24 juli 2018

Av Krister - 24 juli 2018 16:41





Anledningen till att jag kom att tänka på "allt eller inget" var samtalet jag hade idag med grannen som har tacklat av rejält efter en hjärnblödning. Så pass mycket att jag knappt kände igen henne. Snart fyllda femtio, stapplade hon fram på kryckorna ledsagad av hunden. 


Vi har aldrig pratat med varandra tidigare, trots att vi bott grannar i över tio år. Jag har sett henne skynda förbi, upptagen av sitt, jag av mitt. Hon berättade om ett aktivt liv inom hundsporten och tidigare intresse inom tävlingsskytte, men levde numera genom sin hund, och kämpade med att komma tillbaka.


Hon träffade sin man i tonåren, han avled strax efter fyllda fyrtio år av att halspulsådern brast, vältränad och aktiv mitt i en lovande karriär, ingenjör och företagare. Väggarna i hemmet är fyllda med souvenirer som minner om otaliga resor de gjort tillsammans.




Så länge skutan kan gå,

så länge hjärtat kan slå,

så länge solen den glittrar på böljorna blå.

Om blott en dag eller två

så håll till godo ändå,

för det finns många som aldrig en ljusglimt kan få.


Och vem har sagt att just du kom till världen

för att få solsken på färden?

Att under stjärnornas glans

bli purrad ut i en skans,

att få en kyss eller två i en yrande dans?

Ja, vem har sagt att just du skall ha hörsel och syn,

höra böljorna brus och kunna sjunga?

Och vem har sagt att just du skall ha bästa menyn

och som fågeln på böljorna gunga?


Evert Taube




Purrad= Väckt. Uttryck inom flottan för att väcka alla flottister på morgonen.

Skans= En fast punkt i en äldre typ av befäst fältställning typ Dalarö skans i Stockholms skärgård.




 




 



 

 

 

 




Av Krister - 24 juli 2018 15:14





"Ty den som har, åt honom skall vara givet; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har..."  Det välkända bibelcitat är hämtat från Jesu ord i Markusevangeliets fjärde kapitel och tjugofemte vers, men texten finns också i Matteus- och Lukasevangelierna med samma innebörd.


Ordalydelsen är en av de mest misstolkade som omnämns i Bibeln, vågar jag påstå. Somliga vill gärna sätta texten i ett socioekonomiskt och fördelningspolitiskt sammanhang, som om Jesus Kristus skulle ge stöd åt att redan fulla fickor fylls med mer pengar. Eller skulle ge bränsle åt borgerlig marknadsliberalism med omhuldade kapitalister och fattiggörandet av redan fattiggjorda.


Textsammanhanget handlar snarare om att ta till oss av det givna ordet som Jesus Kristus presenterar i evangelietexterna. Ju mer vi tar in av Guds ord, ju mer välsignade blir vi av det. Det handlar om att fylla vårt andliga förrådshus, men den som inte vill lyssna och tar budskapet till sig, blir av med allt. Sådd och skörd, den som sår dåligt får också sämre resultat och vice versa.







Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Juli 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards